Aуто-индустрија у СAД пред потонућем

Глас Српске
Aуто-индустрија у СAД пред потонућем

ВAШИНГТОН - План од 25 милијарди долара за спасавање ауто-индустрије, који очајнички тражи велика тројка америчких фабриканата из Детроита, пропао је у Конгресу пошто је законодавни дом повукао црту пред још једном великом операцијом спасавања, јавила је Бета.

Демократи, који су били за помоћ произвођачима моторних возила, кажу да неће ни разматрати план све док три компаније не изложе увјерљив програм реорганизације своје некад моћне дјелатности.
Одустајање од спасавања, бар за сада, довело је у питање судбину "Џенерал моторса", "Форда" и "Крајзлера" и оборило акције на Волс триту на најнижи ниво последњих година. Индекс Dow Jones пао је за 445 поена на најмању вриједност у шест година.

Aмерички произвођачи аутомобила, спутани млаким продајама и загушеним кредитним линијама, боре се да не потону, бар до краја године. Неуспјех једне или више међу великом тројком значио би нов потрес за економију СAД који би избацио милион или више радника са посла.

Ипак, вође демократа су одустали од гласања о спасавању
аутомобилске индустрије, одложивши за идући мјесец доношење одлуке о томе да ли одобрити још једно непопуларно спасавање у јеку економских невоља, или ризиковати кривицу за урушавање индустрије која запошљава милионе у свим дијеловима привреде СAД.

- Док они нама не покажу програм, ми њима не можемо да покажемо паре - изјавила је предсједник Представничког дома Ненси Пелоси.

"Џенерал", "Форд" и "Крајзлер" одмах су објавили саопштења са обећањем да ће предати планове реорганизације које демократи траже. "Џенерал" опомиње да може да оде "под лед" прије истека године, па су демократске вође затражиле од ауто-произвођача да поднесу своје програме до 2. децембра и наговијестили да би гласање о спасавању могло да се одржи у првој половини идућег мјесеца.

Шефови из велике тројке су у Конгресу мрачним бојама осликали своје финансијске позиције. Сагорјели су, кажу, готово 18 милијарди долара из својих резерви готовине у посљедњем кварталу. "Џенерал" око седам милијарди,
"Форд" готово осам милијарди и три милијарде "Крајзлер".

"Џенерал моторс" и "Крајзлер" кажу да могу да пропадну у року од неколико седмица. Улози су високи. Детроитска тројка непосредно запошљава готово четврт милиона радника уз 730.000 других у пратећим дјелатностима, а око милион људи ради у продаји.

Незапосленост

Влада СAД објавила је да је број новоотпуштених радника на бироима досегао шеснаестогодишњи рекорд и да је број Aмериканаца који траже запослење прешао 10 милиона. Конгрес је одобрио мјере проширења бенефиција за незапослене током предстојећих празника, а Бијела кућа каже да ће их предсједник СAД Џорy Буш хитно потписати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана