Aуто индустрија још увијек у кризи

Глас Српске
Aуто индустрија још увијек у кризи

ФРAНКФУРТ - Побољшање економских показатеља у свијету и бољи резултати пословања ауто-компанија у трећем кварталу ове године, не уливају наду у стабилнији скок зараде у ауто-индустрији у 2010. години и коначни излазак из кризе, сматрају аналитичари.

Они упозоравају да су појединачни успјеси аутомобилских гиганата резултат напора самих произвођача и мјера кресања трошкова на свим нивоима, а не повољнијег привредног окружења.

- Кретања у аутомобилској индустрији су таква да нема никаквог разлога за преурањени оптимизам. Пословна клима и даље остаје изузетно тешка - рекао је шеф њемачког "Фолксвагена" (VW) Мартин Винтеркорн, пренијеле су агенције.

У француском "Реноу" који је у трећем кварталу остварио 11 процентни пад зараде, као и у јапанској "Мазди" и "Тојоти" очекују нешто мањи губитак у првим мјесецима наредне године.

"Рено" оцјењује да ће до краја  године доћи до раста продаје њихових возила.

"VW" и "Мазда" имали су бољу годину него произвођачи скупих луксузних кола, као што је "Дајмлерова" филијала "Мерецеде-Бенц", захваљујући владиној подршци повећању тражње и увођење система продаје "старо за ново". 

Шеф продаје "Дајмлерове" филијале "Марцедес-Бенца" Јоаким Шмит сматра да ће њемачко тржиште аутомобила, највеће у Европи, идуће године пасти на око 2,7 милиона возила, са процијењених 3,7 милиона комада у 2009. години.

Највећи јапански произвођач аутомобила "Мазда", у којој амерички "Форд" има 13 одсто акција, повећао је процјену зараде до краја године, на основу прогнозе да ће доћи до веће продаје возила и повољнијег курса.

Очекивања

Велики произвођач пнеуматика и гума, компанија "Континентал", која се на тржишту надмеће са глобалним снабдјевачима ауто-компанија, као што су "Бош" и канадска "Магна", очекују "значајна унапређења" у четвртом тромјесечју ове године након што је њихова зарада, прије измирења камата и пореза, надмашила очекивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана