Aуто-гас јефтинији до 15 фенинга по литри

Марина Чигоја
Aуто-гас јефтинији до 15 фенинга по литри

БAЊAЛУКA - Послије драстичног повећања током протеклих мјесеци цијене ауто-гаса у Републици Српској почеле су да падају, а на већини бензинских пумпи у посљедњих седам дана дошло је до снижења за десет до 15 фенинга по литри.

Ово је рекао предсједник Удружења власника бензинских пумпи РС Војин Митровић и додао да је до пада цијена дошло у рафинеријама и да је то основни разлог појефтињења.

- Тренутне цијене крећу се од 1,07 до 1,15 марака по литри, а прије овог снижења износиле су и до 1,30 марака. Веома тешко је рећи како ће се цијене кретати у идућем периоду, због дешавања у сјеверној Aфрици - казао је Митровић.

Директор бензинске пумпе "Нешковић" у Бијељини Миро Шкиљевић каже да је на њиховим пумпама гас већ појефтинио за пет фенинга.

- На нашим пумпама у Бањалуци ауто-гас тренутно кошта 1,09 марака, док у Бијељини кошта 1,05 марака по литри - казао је Шкиљевић и додао да је један од разлога појефтињења мања потражња.

На "Крајинапетрол" пумпи су рекли да је посљедње појефтињење ауто-гаса било почетком седмице, када се цијена ауто-гаса спустила са 1,15 КМ на 1,10 КМ.

- Највећа цијена гаса у претходном периоду износила је 1,28 КМ. Цијена ће и даље да пада јер је ауто-гас много јефтинији у љетном периоду него зими - казали су на овој пумпи.

Додали су да ће цијена ауто-гаса највјероватније износити једну марку по литри, те да би сваки пад цијена гаса испод овог нивоа био нереалан.

На бензинској пумпи "Парма тренд" у Градишци рекли су да цијена ауто-гаса износи 1,25 КМ, те да ће највјероватније у идућем периоду цијене пасти и до десет фенинга.

Гориво

Војин Митровић је рекао да је дошло до благог пораста цијена горива у рафинеријама, али да ове седмице у малопродаји неће бити корекције цијена.

Цијене нафте јуче су наставиле падати, па су тако цијене сирове нафте за испоруке у априлу пале на Лондонској берзи за 2,81 долар, на 110,86 долара за барел. Накратко су "клизнуле" и на 109,90 долара. На америчком тржишту барел је појефтинио за 2,62 долара, на 98,57 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана