Аустријанци, Срби и Хрвати највећи инвеститори у БиХ

Жељка Кокот
Аустријанци, Срби и Хрвати највећи инвеститори у БиХ

Бањалука - Аустрија је од 1994. до 2015. године у БиХ уложила рекордне 1,2 милијарде евра и највећи је страни инвеститор, слиједе Србија и Хрватска са више од милијарду евра, те Русија која је пласирала 502 милиона евра.

Подаци Агенције за унапређење страних инвестиција у БиХ (ФИПА) показују да је у БиХ током 2007. године приспјело рекордних 2,6 милијарди КМ нових инвестиција, док је најмање страних улагања забиљежено током 2009. године када су из иностранства приспјела свега 352 милиона КМ. Странци су БиХ заобилазили и прошле године с обзиром на то да је уложено свега 477 милиона КМ, што је за 303 милиона КМ мање у односу на 2014. годину.

У првом кварталу ове године у БиХ је забиљежено 130,4 милиона КМ директних страних инвестиција, док су у истом периоду лани странци у БиХ инвестирали 91,4 милиона КМ. 

- На списку најзначајнијих земаља инвеститора у БиХ у протеклу 21 годину налазе се и Словенија са 437 милиона евра, Њемачка са 314, Холандија 276, Швајцарска 265, Велика Британија 199 и Турска која је уложила 187 милиона евра - кажу у ФИПА и додају да су улагања свих осталих земаља у БиХ износила 678 милиона евра.

Инвеститори су током прошле године најрадије улагали у производњу и банкарски сектор у које је пласирано 34, односно 25 одсто укупних директних страних инвестиција. Слиједе телекомуникације и трговина у које је пласирано 14, односно 11 одсто инвестиција. Сличан тренд је био присутан и у 2014. години с обзиром на то да је 30,8 одсто страних улагача пласирало средства у производњу. У посредовање некретнинама уложено је 22,8 одсто укупно приспјелих инвестиција, а слиједе банкарство са 20,3, трговина са 13, услуге 6,9, туризам 2,6, односно телекомуникације са 1,5 одсто.

Члан Удружења економиста РС - SWOT Предраг Дудуковић сматра да ови подаци вјерно осликавају резултате приватизације која је спроведена у БиХ.

- Ријеч је о малом броју инвестиција великог обима које су у поменутом периоду биле јако интересантне јер су донијеле много страног капитала - каже Дудуковић и додаје да се поменуте инвестиције односе на улазак аустријских банака на наше тржиште које су касније са собом повукле још инвеститора, продају "Телекома Српске" оператеру из Србије и Рафинерије нафте у Броду Русима.

Дудуковић сматра да је БиХ распродала све што је било профитабилно и интересантно страним инвеститорима и да је пад инвестиција у посљедњим годинама одраз недостатка улагачких могућности, лошег привредног амбијента и нестабилне политичке ситуације који одвраћају улагаче од нашег тржишта.

Пад тражње

Дирекција за економско планирање Савјета министара БиХ у годишњем извјештају за 2015. годину наводи да су значајнији узроци слабе домаће тражње пад текућих прилива новца из иностранства од 7,9 одсто, који се десио непосредно након повећања од 7,8 одсто због прилива помоћи након поплава у 2014. години, те смањење директних страних улагања од 34,8 одсто у 2015. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана