Aустријанци предају побољшану понуду

Глас Српске
Aустријанци предају побољшану понуду

БЕРЛИН/БЕЧ - "Телеком Aустрија" предаће данас нову, побољшану понуду за откуп дијела власништва "Телекома Србија", тврди бечки дневник "Пресе", позивајући се на кругове у бечкој компанији.

- У сваком случају, понуда ће изгледати другачије - изјавио је за лист неименовани инсајдер, не наводећи да ли то значи виши износ у односу на досад понуђених 850 милиона евра за 51 одсто власништва и инвестиције од 450 милиона евра.

Портпарол "Телекома Aустрија" Елизабет Матес није, међутим, жељела да званично потврди да ће ова компанија предати нову понуду, јавиле су агенције.

Да би се посао реализовао битна су два одлучујућа фактора, наглашава лист и подсјећа да грчки ОТЕ, у којем је присутан "Дојче телеком", држи 20 одсто "Телекома Србија". Тај удио треба и жели да преузме "Телеком Aустрија", који у Србији има мобилног оператера "Вип мобајл".

Уколико би "Телеком Aустрија" купио "Телеком Србија", двије мреже би имале удио у тржишту од 70 одсто, што неће наићи на одобравање комисије за конкуренцију ЕУ.

Једно рјешење, како преноси "Пресе", било би да "Телеком Aустрија" да  "Дојче телекому" свој "Вип мобајл", као замјену за ОТЕ. Међутим, "Телеком Aустрија" не жели да у потпуности преда "Вип мобајл" и трага за рјешењем, што би требало да буде срж нове понуде.

Тржиште

Тржиште Србије за "Телеком Aустрија" је веома интересантно.

Пошто је компанија већ активна у источној и југоисточној Европи у области мобилне телефоније, потребна јој је и фиксна телефонија да би могла да учествује и у тржишту брзог интернет приступа, као и комбинованих производа, истиче "Пресе". Истовремено, "Телеком Србија" има удио у тржишту БиХ и Црне Горе, гдје ТA још није присутан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана