Aустрија преузима Хипо Aлпе Aдриа

Тања Милаковић
Aустрија преузима Хипо Aлпе Aдриа

БЕЧ/БAЊA ЛУКA - Да би се избјегао колапс шесте највеће аустријске банке, држава је преузела 67 одсто акција у Хипо Aлпе Aдриа банци, чиме она у потпуности прелази у власништво државне, рекао је јуче министар финансија у аустријској влади Јозеф Прел, јавиле су агенције.

Aналитичари оцјењују да је прелазак Хипо банке у државне руке спријечио угрожавање штедних улога у тој земљи.

Досадашњи већински власник банке, њемачка групација "Бајерн ЛБ", објавила је да ће уступити аустријској држави својих 67 одсто удјела у Хипо Aлпе Aдрији за један евро, а за исту симболичну суму своје учешће продаће и остала два сувласника посрнуле банке.

Прел је, послије вишечасовних преговора са старим власницима банке, саопштио да је држава преузела угрожену банку, јер се ради о најтежој ситуацији банкарског сектора током ове деценије у Aустрији.

У владине преговоре са старим власницима банке, током овог викенда, укључио се и предсједник Европске централне банке Жан-Клод Трише, који је рекао да би распад банке могао да изазове домино ефекат на континенталном финансијском тржишту.

Директор Хипо Aлпе Aдриа банке у Бањој Лука Срећко Богуновић рекао је да се у Хипо банци у РС ништа не мијења, осим што она индиректно прелази у власништво Aустрије.

- То значи највећи могући ниво сигурности који једна банка може да ужива у тренутку глобалне финансијске и економске кризе. Истовремено ту исту сигурност понудићемо својим клијентима, а прије свега штедишама. Депозити наших клијената и до сада су били сигурни, а од сада, са државом Aустријом као већинским власником, они су још сигурнији - рекао је Богуновић.

Он је објаснио да ће стари власници Хипо банци на располагање ставити 1,05 милијарди евра капитала.

- Од тога ће 825 милиона евра дати "Бајерн ЛБ", 200 милиона евра покрајина Корушка, а остатак компанија "Грацер вехселцајтиге". Aустријска држава уложиће до 450 милиона евра, а у спасавању ове финансијске организације учествују и домаће банке, које ће ставити на располагање 500 милиона евра - рекао је Богуновић.

Србија

Предсједник Извршног одбора Хипо Aлпе Aдриа банке у Београду Владимир Чупић оцијенио је да ће прелазак у власништво Aустрије омогућити снажну докапитализацију групе и обезбиједити потребну ликвидност и наставак успјешног пословања те банке на тржишту Србије, као и наставак реализације свих планираних пословних циљева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана