Aустрија извукла највећу корист

Глас Српске
Aустрија извукла највећу корист

БРИСЕЛ - Све земље чланице зоне евра имале су корист у протеклих десет година од увођења заједничке европске монете, а Aустрија је извукла највећу корист, достигавши највиши раст бруто домаћег производа од свих земаља зоне евра, наводи се у студији истраживачког института "Мекензи".

- Према резултатима ове анкете, Њемачка није једина земља која је профитирала увођењем евра. И остале земље зоне евра такође су осјетиле предности на економском плану послије увођења заједничке монете - рекао је директор представништва института "Мекензи" у Њемачкој Франк Матерн, преноси белгијска штампа.

Биланс је позитиван у том погледу чак и када су у питању Португалија и Грчка.

- БДП ове двије земље, посебно погођене дужничком кризом, био би још лошији без увођења евра - сматра Матерн.

Aустрија и Финска су осјетиле највећу предност у погледу преласка на заједничку европску монету. БДП Aустрије је у периоду између 1999. и 2010. повећан за 7,8 одсто.

У студији института "Мекензи" наводи се да су у глобалу земље зоне евра од увођења заједничке монете имале раст БДП-а од 3,6 одсто или прилив од 332 милијарде евра. Такав раст се објашњава интензивирањем трговинске размјене, нижим порезима и непостојећим валутним ризиком.

Повјерење

Већина Aустријанца, чак двије трећине њих, вјерује у будућност евра, и поред кризе у еврозони, показује истраживање института "Гфк".

Истовремено, тек једна четвртина себе не види погођене економском кризом и поред растуће инфлације и пакета мјера помоћи Грчкој, чија дужничка криза оптерећује еврозону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана