Aтини потребно више времена за опоравак

Агенције
Aтини потребно више времена за опоравак

Aтина - Званичници грчког Министарства финансија израчунали су да би се економија ове презадужене земље брже опоравила ако би држава добила још двије године за смањење свог буџетског дефицита, преносе агенције.

Грчки премијер Антонис Самарас безуспјешно је покушао да добије продужење рока за провођење реформи код међународних кредитора, а очекује се да ће то поново предложити сљедеће седмице на састанку са лидерима Француске и Њемачке, као и са предсједником еврогрупе Жаном Клодом Јункером.

Према условима споразума са ЕУ и Међународним монетарним фондом, Грчка је обавезна да проведе болне мјере штедње и доведе свој буџетски дефицит на ниво од испод три одсто друштвеног производа до 2014. године са овогодишњих очекиваних 9,3 одсто.

Уз рецесију која је ушла у пету годину и раст социјалног и политичког незадовољства, очекује се да ће Самарас ублажити обим буџетских резова, преноси Ројтерс.

Нове прорачуне урадили су званичници Министарства финансија који нису именовани.

Они су закључили да би продужење рока за реформе од двије године довело до успорења економског пада 2013. године и бржег опоравка 2014. године.

Према таквом сценарију, економија би ослабила за 1,5 одсто у 2013. години и порасла за два процента 2014. године, пише “Имерсија”.

Уколико не буде продужења рока за реформе, економија ће сљедеће године ослабити за 4,5 одсто и неће се опоравити прије 2015. године, додаје лист.

Према постојећем плану, Грчка би требало да умањи свој дуг на 120 одсто друштвеног производа до 2020. године са садашњих 165 одсто.

У међународним круговима све више јача сумња да ће Атина испунити ове циљеве, због чега су поједини европски политичари позвали на избацивање Грчке из еврозоне или отписивање дијела њеног дуга да би се земљи помогло да и даље користи евро.

Јункер: Aтина неће изаћи из еврозоне

Предсједавајући еврозоне и премијер Луксембурга Жан-Клод Јункер рекао је данас да Грчка неће напустити еврозону, истичући да евентуални излазак Атине не би био политички изводљив и са собом би носио непредвидљиве ризике.

Грчка је избјегла банкрот захваљујући међународној финансијској помоћи, али заостаје у области спровођења реформи и мјера штедње, које су услов за позајмице, због чега су се појавиле спекулације о могућем изласку из еврозоне.

Међутим, Јункер је у интервјуу, који је данас објавио аустријски дневник “Тиролер тагецајтунг” рекао да “Грчка неће изаћи из еврозоне сем у случају да Атина прекрши све услове и не придржава се споразума”.

Јункер је изразио претпоставку да ће Грчка удвостручити напоре да испуни циље тако да “не постоји разлог за претпоставку да ће могућност изласка из еврозоне постати релевантна”.

Он је додао да би “излазак Грчке из еврозоне био технички али не и политички изводљив”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана