Aтини помоћ од 120 милијарди евра

Глас Српске
Aтини помоћ од 120 милијарди евра

AТИНA - Грчка Влада, Европска унија и Међународни монетарни фонд постигли су у суботу касно навече договор о финансијској помоћи Aтини од 120 милијарди евра, преносе агенције.

Потврдио је то грчки премијер Јоргос Папандреу и позвао своје суграђане на "велику жртву", како би се избјегла катастрофа у земљи.

Папандреу је на јучерашњем ванредном састанку Владе најавио план оштре штедње до 2012. године, као дио договореног зајма од око 120 милијарди евра, што је, како је рекао, без преседана у пракси.

- Учинио сам и учинићу све како земља не би отишла у банкрот. Убиједили смо наше партнере да проблем у Грчкој није само наш. Тиче се функционисања тржишта и стабилности евра. Мјере штедње односиће се на плате и пензије у јавном сектору. Биће повећања пореза и штедње у области одбране и здравства - рекао је Папандреу.

Истакао је да грчка Влада већ спроводи план штедње од 4,8 милијарди евра, којим су смањене плате у јавном сектору, замрзнуте пензије и повећани порези.

Грчки синдикати најавили су за сриједу генерални штрајк због новог плана штедње. Преговори ЕУ, ММФ-а, Европске централне банке и Грчке почели су 21. априла.

Парламент Грчке треба на сједници у петак да размотри договор Грчке са ММФ-ом и ЕУ.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо подржао је пакет мјера за помоћ посрнулој економији Грчке, оцијенивши да је он пресудан за привреду те земље.

Барозо је мјере помоћи Aтини назвао "чврстим и поузданим".

Њемачки канцелар Aнгела Меркел изјавила је да ће велике мјере штедње, које су наметнуте Грчкој у замјену за финансијску помоћ, инспирисати и друге проблематичне земље еврозоне да учине све да избјегну сличну судбину.

- Експерти се слажу да су Португалија, Шпанија и Ирска у много бољој ситуацији него што је то случај са Грчком. Ове земље виде шта се догађа у Грчкој и да споразум са ММФ-ом и све што уз то иде није нимало једноставан - рекла је Меркелова.

Према њеним ријечима, те земље ће учинити све да избјегну то што се догодило са Aтином и већ су осмислили планове штедње.

Француски министар финансија Кристин Лагар рекла је раније новинарима да ће план помоћи Грчкој износити око 120 милијарди евра.               

Јуче касно поподне у Бриселу је одржан састанак министара спољних послова земаља еврозоне, који су требали да одобре финансијску помоћ Грчкој, пренио је AП.

Западни Балкан

Договор земаља "зоне евра" и ММФ-а о подршци Грчкој имаће повољан учинак и за економску стабилизацију Балкана, прије свега Бугарске и Србије. То произлази из мишљења аналитичара и медија у ЕУ, који сматрају да ће тиме бити одагнане недоумице о даљем дјеловању филијала грчких банака у региону.

У Европској комисији агенцији Бета пренесена је оцјена да помоћ Грчкој, треба да значи да неће бити оклијевања у матичним грчким банкама, кад су у питању пословање и одобравање кредита партнерима на западном Балкану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана