Aтини помажу чланице ЕУ и ММФ

Глас Српске
Aтини помажу чланице ЕУ и ММФ

БРИСЕЛ - Државе чланице еврозоне постигле су касно у четвртак договор о пакету помоћи Грчкој, који подразумијева комбиновање билатералних позајмица и новац од Међународног монетарног фонда (ММФ), јавиле су у петак агенције.

Ријеч је о суми од око 22 милијарде евра, која ће Грчкој бити позајмљена ако дође до колапса тржишта у тој земљи.

Португалски премијер Жозе Сократеш рекао је да се 16 држава еврозоне сложило око стенд-бај механизама, који ће бити коришћени само ако то буде било неопходно.

Премијер Грчке Јоргос Папандреу поздравио је мјере партнера из еврозоне и Европске централне банке које ће његовој земљи помоћи да се избори са дужничком кризом, која је потресла свјетско тржиште и угрозила заједничку валуту.

У нацрту плана, у који је увид имала агенција AП, позива се на оштрије мјере којима се не би дозволило да се финансије поново отргну контроли и изазову још једну сличну кризу, а Грчкој се не обећавају јефтини кредити.

Предсједник европског Савјета Херман ван Ромпеј рекао је да се на Самиту у Бриселу разговарало о одговорности и о солидарности.

- У првом случају Aтина мора да предузме основне мјере у циљу смањења дефицита за четири одсто у 2010. години. Други дио плана који се односи на солидарност, подразумијева да  чланице еврозоне треба да обезбиједе финансијску подршку презадуженој чланици - рекао је ван Ромпеј.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поздравио је споразум о помоћи Грчкој, постигнут на маргинама самита Европске уније у Бриселу. Истакао је да донесена права одлука у правом тренутку.

Еврозона је до недавно одбијала могућност да се помоћ за Грчку затражи од ММФ-а, дајући предност чисто европском рјешењу тог проблема, како би се на свјетским финансијским тржиштима одржало повјерење у евро.

Француско-њемачки план

Према оцјени извјештача BBC са самита, Француска и земље које су се снажно противиле мијешању са стране извукле дебљи крај, док је Њемачка на крају постигла све што је и хтјела, па и више од тога, иако је ријеч о француско-њемачком плану који су касније подржале и остале чланице еврозоне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана