Aтина затражила помоћ од ЕУ и ММФ-а

Глас Српске
Aтина затражила помоћ од ЕУ и ММФ-а

AТИНA - Грчка Влада је затражила активирање пакета финансијске помоћи од Европске уније и Међународног монетарног фонда (ММФ), рекао је у петак на националној телевизији грчки премијер Јоргос Папандреу.

Истакао је да је "национални императив да званично затражимо од својих партнера у ЕУ активирање механизма за подршку која нам је свима потребна".

- С обзиром на то да тржишта не остављају Грчкој довољно времена да покрене своју посусталу привреду, камате на кредите расту и пријете да угрозе предузете мјере штедње, овај потез је био неминован - рекао је Папандреу и додао да ће тржиштима послати снажну поруку да Грчка може сама да заштити заједничке интересе еврозоне и заједничку валуту евро, пренио је Танјуг.

Папандреу се обратио јавности дан послије објављивања информације да је грчки буџетски дефицит достигао 13,6 одсто бруто друштвеног производа, а не 12,9 одсто, као што се раније мислило.

Из кабинета комесара ЕУ за економске и монетарне послове Олија Рена у петак су саопштили да ће чланице еврозоне и ММФ брзо упутити финансијску помоћ Грчкој ради рјешавања њене дужничке кризе.

Из ЕУ наглашавају да се не очекују никакве потешкоће у реализацији плана о пружању помоћи Грчкој у износу од око 40 милијарди евра, који су раније саставиле чланице еврозоне.

Европска комисија и Европска централна банка прво ће процијенити валидност захтјева Грчке, а потом ће формално донијети одлуку о пружању финансијске помоћи.

Средином априла, министри финансија 16 земаља еврозоне договорили су да Грчкој одобре хитан зајам од 30 милијарди евра, ако Aтина то затражи. Они су тада понудили трогодишњи програм финансирања, уз камату од око пет одсто, на основу формуле ММФ-а.

Грчка је оптерећена дугом од 300 милијарди евра, а само ове године мора да позајми око 54 милијарди евра да би платила текуће трошкове.

 

Грчко финансијско стање

Грчки дуг:                       300 милијарди евра

Буџетски дефицит:     13,6 % БДП-а

Пакет помоћи:             40 милијарди евра

Европска унија            30 милијарди евра

ММФ                                 10 милијарди евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана