Aтина у пламену ФОТО

Aгенције
Aтина у пламену ФОТО

Aтина - Сукоб полиције и демонстраната у Aтини. Грчка од јутрос у генералном штрајку. Обустављен авио и жељезнички саобраћај, не раде школе, болнице, продавнице, царинарнице, јавља РТС.

Озбиљни сукоби полиције и демонстраната на тргу Синтагма у Aтини у којима има повријеђених. 

Више од 50.000 незадовољних штрајкача окупило се испред зграде грчког парламента исказујући незадовољство због владиних мјера штедње.

Грчка полиција узвратила је сузавцем на демонстранте испред парламента у Aтини који су бацали каменице и Моловљеве коктеле, јавља Ројтерс.

У презадуженој Грчкој то је први генерални штрајк откако је у јуну у Aтини формирана нова коалициона влада, оптерећена захтјевом међународних кредитора да на, ионако тешке мјере штедње уведе још теже, у замјену за нови пакет финансијске помоћи.

Генерални штрајк значи, поред осталог, да ће бити обуставњени авионски летови, да неће саобраћати возови и фериботи до острва, да неће радити школе, болнице, продавнице, царинарнице.

Штрајк је још један тест јавне толеранције према новом отежаваеу услова живњееа, пошто су традиционално доминантне политичке партије готово изгубуле подршку становништва након више од две године мјера штедње.

Грчка, чланица Европске уније и еврозоне, зависна је од међународних пакета финансијске помоћи, а финансијска криза у тој земљи негативно се одражава на заједничку европску валуту.

Нове мјере штедње предвиђају додатна кресања плата и пензија и повећање старосне границе за одлазак у пензију са 65 на 67 година.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана