Атина: 4.000 полицајаца на улицама

Aгенције
Атина: 4.000 полицајаца на улицама

Атина - Више од 4.000 атинских полицијаца је на дужности због посјете њемачког министра финансија Волфганга Шојблеа, који је стигао у грчку престоницу.

Влада је забранила демонстрације у главном граду пошто је парламент синоћ усвојио нове мјере штедње.

Шојбле, који је у Грчкој први пут од избијања финансијске кризе 2009, навео је да је Атина остварила импресиван напредак у напорима да уравнотежи државни буџет, упозоравајући, ипак, да презадужена Грчка нема другог избора него да настави са болним реформама.

Парламент је јуче одобрио нове мјере штедње којима су омогућена масовна оптуштања и трансфер радника у њеном пренадуваном јавном сектору, која су изазвала нове протесте.

Два највећа грчка синдиката не планирају протесте на данашњи дан али се очекује да ће запослени у јавном сектору демонстрирати послијеподне.

Грчка је приморана на серију болних реформи током протекле четири године, у замјену за 240 милијарди евра помоћи од Европске уније и Међународног монетарног фонда. Откази и резање плата и пензија тешко су погодили Грке и изазвали масовне протесте и штрајкове.

Грчка већ шесту годину пролази кроз рецесију, уз незапосленост од 27 одсто, и не очекује се да ће остварити привредни раст прије 2014.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана