Aрмирачи најтраженији радници у грађевини

Тања Шикањић
Aрмирачи најтраженији радници у грађевини

БAЊAЛУКA - Квалификовани армирачи су најтраженија радна снага у грађевинском сектору у Српској, а за то занимање се у прошлој и текућој школској години није уписао нити један ученик у РС.

- Недостатак квалификоване радне снаге у РС посљедњих година све је већи, а млади се истовремено све мање интересују за основна грађевинска занимања - истакао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић.

Осим армирача, на тржишту радне снаге све је већа потреба за квалитетним тесарима, зидарима и керамичарима.

- Све су то послови које данас ради приучена радна снага јер за њих не само да нема интересовања ученика него им и у програму средњошколског образовања није дато довољно простора - истакао је Милић.

Он је додао да се посљедњих година проблем дефицитних занимања рјешава преквалификовањем радне снаге, која на тај начин стиче само основна знања о одређеном послу.

- Због тога грађевинске фирме код нас имају све већи проблем са ниским нивоом ефикасности јер не могу да запосле довољно квалификованих радника, који су прошли све сегменте обуке за занимање и посао раде изузетно квалитетно - рекао је Милић.

Говорећи о усклађивању образовног система РС са потребама тржишта рада, у Министарству просвјете и културе РС су истакли да у посљедњих пет година предузимају активности које имају за циљ што квалитетније креирање уписне политике у први разред средњих школа.

Начелник Одјељења за средње образовање у Министарству просвјете и културе Славица Купрешанин ипак истиче да је примјетан пораст интересовања ученика за нека дефицитарна занимања.

- Тако се у школској 2009/2010. години у школама у Српској за занимање молер-зидар школовало укупно 18 ученика, док их у школској 2010/2011. години има 26. За занимање тесар у прошлој школској години школовало се 17 ученика, док их је у текућој уписано 36 - истакла је Купрешанинова.

Ученици

Славица Купрешанин истиче да, с обзиром на то да ученици деветих разреда сваке године све мање исказују интересовање за занимања трећег степена, за којима послодавци управо исказују највећу потребу, није увијек могуће усагласити жеље и потребе једних и других.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана