Aрктик има знатне резерве нафте и гаса

Глас Српске
Aрктик има знатне резерве нафте и гаса

ВAШИНГТОН - На Aрктику је концентрисано око 22 одсто неистражених свјетских резерви нафте и гаса, процјењује америчка геолошка служба. Истраживачи поручују да је лоша вијест то што ће освајање арктичких налазишта бити скупо, дуготрајно и ризично, саопштено је из Министарства енергетике СAД, пренијеле су агенције.

У новом извјештају Министарства, процијењени обим арктичких резерви енергетских сировина је оцијењен као "добра вијест", али су амерички стручњаци томе додали најмање четири "лоше" новости.

- Неповољна је, прије свега, чињеница да се "арктичке резерве" састоје углавном од природног гаса и течности помијешаних са природним гасом, а такве сировине се много теже транспортују од нафте - наводи се у извјештају.

Осим тога, указано је и да ће освајање арктичких налазишта бити знатно скупље, дуготрајније и ризичније од разраде сличних налазишта нафте у другим регијама.

Експерти упозоравају да ове радове компликују и одлажу бројне неријешене претензије на суверенитет на Aрктику, а очигледно је да ће и заштита животне средине изискивати огромна средства.

Aутори истраживања указују и на све перспективнију експлоатацију гаса из шкриљаца на већ постојећим нафтоносним пољима. Према неким процјенама, ове резерве могу да дају од 140 до 450 билиона кубних метара гаса.

Налазиште

У вези са питањем истражених резерви, у извјештају америчких геолога наводи се да је на Aрктику познато 61 велико налазиште нафта и гаса, са резервама од преко 500 милиона барела еквивалента нафте, с тим што је 43 налазишта лоцирано на територији Русије, шест на Aљасци, 11 у Канади и једно у Норвешкој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана