Ар Србија протјерана са Ататурка

vesti-online
Ар Србија протјерана са Ататурка

Београд - Иако је извјесно да ће сви чартер летови из Србије према туристичким дестинацијама у Турској, Грчкој и Египту овог љета бити организовани, због спора између Ер Србије и Туркиш ерлајнса, односно аеродрома "Ататурк" у Истанбулу, овај проблем био је на ивици да прерасте у међудржавни сукоб.

- Сви који су тражили дозволе, добили су их - каже за франкфуртске "Вести" Милутин Поповић, помоћник министра саобраћаја задужен за ваздухопловство изражавајући наду да ће се Ер Србија ускоро вратити на главни аеродром Истанбула с којег је готово отјерана променом слота (резервисаног времена полијетања и слетања) са дневног на онај усред ноћи.  

Због тога се српска компанија и опредјелила да више не лети за "Ататурк", већ за аеродром "Сабиха Гокчен" на азијској страни Истанбула. Тај аеродром, међутим, не одговара путницима из Београда, понајприје због везаних летова јер таквог саобраћаја нема на "Сабихи".

Турци су упорни да не могу дати слот какав жели Ер Србија, па се тај сукоб пренио и на чартер саобраћај. Наиме, Туркиш ерлајнс, Онур ер и Фрибирд ерлајнс затражиле су од Директората за цивилно ваздухопловство дозволе за чартере, те су их и добиле, али је ствар запела у српском Министарству саобраћаја које је тражило да се претходно ријеше спорови с Ер Србијом.

- Ми смо проверили њихове апликације и проследили их ресорном министарству на мишљење. Даље то више није наш посао. Али, кад је реч о Ер Србији, морам да кажем да је Директорат надлежан да преговара са, у овом случају, турским властима, ако наша авиокомпанија има проблема.

Међутим, нама се Ер Србија никад није обратила с информацијом да је у проблему - каже за наш лист Милан Живановић, директор ДЦВ. Српска влада је била упорна да заштити интересе Ер Србије. - Свака озбиљна држава штити своју националну компанију, па је нормално да и ми штитимо нашу - рекао је Поповић.

Ипак, догодило се да се усред Сајма туризма у Београду објави да су Турцима издате сезонске чартер дозволе и то Туркишу три пута недјељно за Анталију из Београда, Фрибирду три пута за Анталију из Београда и једном недјељно из Ниша, те Онур еру по 25 летова за Анталију и Бодрум. Грчки Егејан је добио дозволе за по 12 летова за Родос и Хераклион.
Ер Србија засад није добила оно што је тражила. Она и даље лети на секундарни аеродром у Истанбулу.

Реципроцитет

Туркиш ерлајнс има 17 летова недјељно, а нискотарифни Пегазус четири лета недјељно из Београда за Истанбул, док Ер Србија има три пута мање летова за Турску, односно седам. Како "Вести" сазнају, челник Ер Србије Дане Кондић инсистира на реципроцитету, како је и дефинисано међудржавним споразумом Србије и Турске.
- Што се тиче редовног саобраћаја, настављамо преговоре и инсистираћемо да Ер Србија поново слеће на главни аеродром у Истанбулу - каже Поповић и додаје да ће тражити и да Ер Србија има подједнак број летова као и турски авиопревозници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана