Aпел за замрзавање буџета ЕУ до 2020.

Глас Српске
Aпел за замрзавање буџета ЕУ до 2020.

БРИСЕЛ - Водеће европске економије затражиле од Европске комисије замрзавање буџета до 2020. године. Став "велике тројке" је да би буџет у том периоду требало да прати стопу инфлације. Скромнијем европском буџету противе се сиромашније земље источне Европе, јавиле су јуче агенције.

Лидери водећих европских економија Дејвид Камерон, Aнгела Меркел и Никола Саркози, којима су се придружили фински и холандски премијери, упутили су заједничко писмо Европској комисији и њеном предсједнику Жозе Мануелу Барозу тражећи да се буџет ЕУ послије ове године замрзне до краја деценије.

- Јавна потрошња убудуће мора да буде ограничена, а буџети сљедећих година требало би да прате стопу раста инфлације - пишу европски лидери.

Британски премијер Дејвид Камерон рекао је да је са њемачком канцеларком и француским предсједником већ договорио да се буџети за 2012. и 2013. годину замрзну као дио дугорочног плана ограничења буџета до 2020. године, преноси Индипендент.

Камерон је оцијенио да широм континента државе "стежу каишеве", да би се избориле са својим дефицитима и да Европа не може да буде имуна на то.

Британски премијер је описао договор три највеће економије ЕУ као "огроман успјех" и напоменуо да је тројац уједињен и одлучан у својим намјерама да не дозволи да европски буџет измакне контроли.

Камерон је признао да је и за ову годину желио да буџетско повећање буде ниже од 2.91 одсто, колико је договорено на самиту и да ће активно радити на заустављању раста у 2012. години. Иначе, Британија је заговарала замрзавање и овогодишњег буџета, али је на преговорима надгласана, преноси Индипендент.

- Чак и стопа од 2,91 одсто значи да много новца иде из Британије у Брисел - рекао је британски премијер.

Противљење

Скромнијем европском буџету противе се сиромашније земље источне Европе, а Пољска упозорава да ће се одупријети смањењу буџета Уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана