Апел домаћих произвођача: Дижите рампу за извоз пелета

Милијана Латиновић
Апел домаћих произвођача: Дижите рампу за извоз пелета

БАЊАЛУКА - Произвођачи пелета тврде да је домаће тржиште снабдјевено пелетом, те апелују на надлежне да што прије повуку одлуку о забрани извоза тог енергента.

 

Предсједник Асоцијације произвођача пелета у БиХ Горан Ивановић, који заступа произвођаче који производе пелет у складу са европским нормама, каже за “Глас” да су произвођачи спремни да обезбиједе и додатне количине за подмиривање домаћег тржишта, па чак и са ограниченом маржом ако она не утиче на рентабилност производње, уколико се што прије повуче одлука о забрани извоза.

- Увијек смо се одговорно понашали према домаћим купцима. Цијена која је евидентно висока је условљена великим трошковима производње, нема ту приче о екстрапрофиту, јер марже су на истом нивоу као прошле године. И даље имамо најјефтинији пелет у региону - рекао је Ивановић који је и директор Института за биоенергију Бањалука.

Он је нагласио да је у ова три мјесеца, колико је на снази забрана извоза, убрзана испорука пелета на домаћем тржишту.

- Према посљедњим информацијама од произвођача, домаће тржиште је снабдјевено близу 90 одсто. Можда још нису набавили пелет они који су мислили да ће доћи до драстичног пада цијене, међутим, не можемо продавати испод цијене коштања. Не можемо очекивати да усљед глобалних поремећаја са енергијом ми будемо изоловано острво - истакао је Ивановић додавши да се ове године отворила прилика за пласман на тржишта која раније нису била заинтересована за пелет из БиХ, попут Аустрије, Њемачке и Француске. Сматрајући да је у већем обиму снабдјевено домаће тржиште, истакао је Ивановић, траже да се омогући извоз, јер фирме имају одраније уговорене послове, а неке су и прихватиле авансе од ино-купаца.

Предсједник Удружења дрвопрерађивача РС Дарко Партало рекао је да пелет не може много да појефтини јер је сировина, огревно дрво, поскупјела за 150 одсто.

- У пелет иде или шкарт или огревно дрво које кошта и до 250 марака по палети, а било је до 140 КМ. Треба домаће становништво да буде снабдјевено, али и да се омогући извоз - рекао је Партало.

Ове захтјеве представници произвођача пелета изнијеће и данас на састанку у Подручној привредној комори Бањалука, с циљем превазилажења новонастале ситуације у коју су доспјели усљед забране извоза. Имајући у виду да забрана истиче 23. септембра, од надлежних траже да се нађе рјешење и да по истеку тог рока она не буде продужена.

Недостатак сировине

Произвођачи пелета упозоравају да до несташице долази и усљед недостатка сировине.

- Имамо капацитете, али је њихова искоришћеност испод 50 одсто, а ако бисмо имали више сировине, имали бисмо довољно пелета и за домаће тржиште, по повољнијим цијенама, а и за профит на страном тржишту. Процјене показују да је због неискоришћености капацитета прилив новца у БиХ мањи између 70 милиона и 100 милиона марака - рекао је Горан Ивановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана