Апатинска пивара тужила Конкуренцијско вијеће БиХ

SEEbiz, Б92
Апатинска пивара тужила Конкуренцијско вијеће БиХ

Конкуренцијско вијеће БиХ одбило је захтјев Апатинске пиваре за одлагање извршења рјешења којим је компанија кажњена са 430.000 КМ због злоупотребе положаја.

Апатинска пивара покренула је судски спор пред Судом БиХ којим тражи поништења коначног рјешења Конкуренцијског вијећа БиХ, а поднијела је и захтјев за одгалагање извршења рјешења до доношења коначне судске одлуке.

Подсјећања ради, Конкуренцијско вијеће БиХ утврдио је да је Апатинска пивара злоупотријебила доминантни положај на тржишту РС зато што није закључила купопродајни уговор за 2012. годину са предузећем "Дејан комерц" из Добоја.

Апатинска пивара је, како је наведено у рјешењу, "онемогућила улазак добојском предузећу на тржиште дистрибуције пива, те је примјенила различите услове у односу на остале привредне субјекте са којима је закључила купопродајни уговор за 2012. годину, чиме је "Дејан комерц" искључила са релевантног тржишта и тиме га ставила у неповољан конкурентски положај" .

Из Апатинске пиваре сматрају да би обавеза коју је Конкуренцијско вијеће БиХ наложило да Апатинска пивара у року од 30 дана потпише купопродајни уговор са друштвом "Дејан комерц Добој" и исплати му износ од 3059,65 КМ на име накнаде трошкова поступка била штетна.

"Потписивање купопродајног уговора са Дејан Комерцом проузроковало би значајну штету и губитке за Апатинску пивару с обзиром на финансијску ситуацију привредног субјекта "Дејан комерц" , а за коју би било неизвесно како би била надокнађена" , навела је Апатинска пивара .

Одбијајући захтјев Апатинске пиваре, Конкуренцијско вијеће БиХ је констатовало да је изречена новчана казна 70 - 80 пута мања од максималне новчане казне предвиђене законом која износи 10 одсто од укупног прихода субјекта из године која је претходила години повреде закона .

На крају, Конкуренцијско вијеће закључује да Апатинска пивара није навела ни једну релеватну чињеницу или доказ који би се могли сматрати оправданим, те је стога и одбило захтјев за одлагање извршења оспореног рјешења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана