Aнтонић поново пријети отказима

Марина Чигоја
Aнтонић поново пријети отказима

Бањалука - Уколико у идућих 30 дана не буде постигнут договор са Владом РС о стимулацији производње или са бугарском компанијом "Булгартабак" о евентуалној продаји, Фабрика дувана Бањалука почеће са отпуштањем одређеног броја радника, најавио је већински власник Фабрике Небојша Aнтонић.

Он је истакао да није било нових контаката са представницима бугарске компаније, која је исказала интерес за куповину Фабрике дувана, а који су недавно посјетили ову фабрику.

Aнтонић је рекао да напретка није било ни у договору са Владом о стимулацији производње, те да ће, уколико ускоро не дође до рјешења, почети са систематизацијом радних мјеста.

- Aко ништа не буде ни од преговора са бугарском компанијом ни са Владом мораћемо да спроведемо систематизацију. Још не можемо рећи колико ће радника добити отказ, али смањења броја радника свакако ће бити - нагласио је Aнтонић.

Према његовим ријечима докапитализација, о којој је такође било ријечи, није рјешење које би имало већи значај за Фабрику.

Фабрика дувана Бањалука тренутно запошљава 260 радника и ради смањеним капацитетом.

Предсједник Синдикалне организације Фабрике дувана Бањалука Мирослав Маринковић истакао је да ће, уколико већински власник заиста подијели радницима отказе, то значити крај производње и пропаст фабрике.

- Не знам чега ће онда Aнтонић бити већински власник. Уколико се радницима подијеле откази нећемо сједити скрштених руку, већ ћемо своја права бранити свим легалним и легитимним средствима синдикалне борбе која до сада нису употријебљена - нагласио је Маринковић.

Премијер РС Aлександар Yомбић рекао је раније да ће учинити све да би се заштитила радна мјеста запослених у Фабрици дувана.

Он је истакао да очекује да ће преговори са компанијом "Булгартабак" бити успјешно завршени, те додао да су због тога заустављени разговори о евентуалној докапитализацији.

Власник предузећа "Aнтонић трејд" Небојша Aнтонић купио је у септембру 2006. године 55 одсто државног капитала у Фабрици дувана Бањалука за 2,1 милион КМ.

Савјет за приватизацију РС 19. јула је предложио Влади Српске формирање комисије за преговоре са руководством Фабрике дувана Бањалука о докапитализацији овог предузећа, с циљем његове стабилизације, обезбјеђења стабилног пословања и очувања радних мјеста.

Пословање

Фабрика дувана Бањалука остварила је у првој половини ове године губитак од 1,3 милиона марака, наведено је у финансијском извјештају овог предузећа.

Фабрика дувана у истом периоду прошле године такође је негативно пословала, а губитак је износио 411.974 марке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана