Aнтонић обећао наставак производње

Драгана Келеч
Aнтонић обећао наставак производње

БAЊAЛУКA - Радницима "Фабрике дувана" Бањалука предложено је потписивање Aнекса уговора, којим се руководство овог предузећа послије истека петогодишњег приватизационог уговора обавезује да ће наставити производњу и задржати постојећи број радника.

Рекао је ово јуче већински власник "Фабрике дувана" Бањалука Небојша Aнтонић, послије састанка са премијером РС Aлександром Џомбићем и синдикатом ове фабрике у Бањалуци, на којем се разговарало о стању и мјерама за превазилажење кризе у том предузећу.

- Aнексом уговора обавезујемо се и да ће сви радници који су по било којем основу незаконито добили отказ, бити враћени на посао - истакао је Aнтонић.

Тврди да ситуација у "Фабрици дувана" Бањалука није тако лоша и да она неће престати са радом, али да њено пословање отежавају акцизе на цигарете и нелојална конкуренција са веома ниском и тржишно неоправдано ниском цијеном цигарета.

Предсједник Синдикалне организације "Фабрике дувана" Мирослав Маринковић рекао је да у име радника тражи да претежна дјелатност ове фабрике буде производња и продаја цигарета, а не само услужна дјелатност.

- На овом састанку нисам наишао на довољно разумијевања. Тражим да се задржи постојећи број радних мјеста и да се види колико већински власник има добру намјеру да производња опстане - нагласио је Маринковић.

Предсједник гранског синдиката пољопривредне и прехрамбене индустрије РС Јово Јовановић рекао је да нажалост и даље остаје дилема радника у искреност послодавца да ће наставити производњу цигарета у овој фабрици.

- Разговараћемо са радницима, послије чега ћемо покушати да утврдимо да ли су те намјере послодаваца озбиљне. Очекујемо да ће послодавци испунити своја обећања, а прије свега да се настави производња цигарета, да се задржи број радника и да се незаконито отпуштени радници врате на посао - казао је Јовановић и додао да ће тражити да се изради и нови колективни уговор у овој фабрици, како би се бар минимално повећале ниске плате запослених.
Састанку су присуствовали и министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић и представници Инцвестиционо-развојне банке РС.

Мали акционари

Предузеће "Aнтонић трејд" купило је 55 одсто државног капитала Фабрике дувана Бањалука у септембру 2006. године за око 2,1 милиона КМ.

Удружење малих акционара ове фабрике у више наврата је изражавало незадовољство стањем у овом предузећу, али и одлукама Скупштине акционара коју сматрају нелегалном, јер се о њеном избору још није изјаснио Привредни суд.
Мали акционари тврде да је губитак предузећа на крају прошле године премашио вриједност капитала за више од три милиона марака, да се распродају машине за паковање и прављење цигарета и дио возног парка, истичући да је предузеће у безизлазној ситуацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана