Анализа земљишта повећава приносе

Анита Јанковић-Речевић
Анализа земљишта повећава приносе

Бањалука - Анализа плодности земљишта коју је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС омогућила је пољопривредницима да унаприједе производњу и повећају приносе.

У посљедње три године је, према подацима министарства, обављено 3.800 анализа. Програмом анализе земљишта, који је започео 2014. и завршава се ове године, предвиђено је да буде успостављена системска контрола плодности пољопривредног земљишта за потребе породичних комерцијалних газдинстава у РС.

У Министарству пољопривреде истичу да је прошле године извршена анализа 1.225 узорака земљишта у седам локалних заједница и да је реализовано 98 одсто плана, док ће преостале бити завршене ове године. Комплетне податке о плодности тла добило је највише породичних газдинстава из Добоја и Градишке.

Планом за ову годину предвиђено је 1.250 анализа, а узорке ће узимати Пољопривредни институт РС. Цијена анализе, коју за пољопривреднике плаћа министарство, остаје као и ранијих година и износиће 80 КМ по анализи.

- Контрола ће бити обављена на породичним имањима у Бањалуци, Бијељини, Добоју, Градишци, Приједору, Сокоцу и Требињу. Власници земљишта ће добити податке о киселости, хумусу и хемијском саставу земљишта - рекли су у Министарству пољопривреде и додали да ће њихови стручњаци дати препоруке о примјени ђубрива за двије пољопривредне биљне врсте по жељи корисника анализе.

Земљиште пољопривредника из Лијевче поља Душка Бањца, који се бави узгојем кромпира, купуса, пшенице и кукуруза, подвргнуто је анализама плодности тла, а он истиче да му је то помогло у даљем бављењу овим послом.

- То је добра иницијатива Министарства пољопривреде јер је бесплатна анализа земљишта врло корисна, а нарочито што је ниво свијести пољопривредних произвођача у РС врло низак и 90 одсто ратара напамет гноји земљу, што додатно загађује тло - каже Бањац и истиче да је захваљујући савјетима стручњака успио да оствари боље приносе.

Његово мишљење дијели и предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац, али има замјерку у вези са избором имања на којима се врше анализе.

- Анализе су вршене код пољопривредника који имају један пластеник, док су заобилазили ратаре који обрађују знатне површине земљишта - рекао је Усорац и додао да су неке општине, попут Прњавора, потпуно изостављене.

Задаци

Министарство пољопривреде РС задужено је за креирање листе пољопривредних произвођача чије ће земљиште бити анализирано. Пољопривредни институт има задатак да узме узорке, изврши лабораторијске анализе, интерпретира резултате и да препоруке за поправку плодности пољопривредног земљишта.

- Институт је дужан да креира и базу података о извршеним анализама и достави их министарству на увид - навели су у Министарству пољопривреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана