Анализа Удружења економиста РС SWOT: Дознаке помоћ кратког даха

Маријана Миљић
Анализа Удружења економиста РС SWOT: Дознаке помоћ кратког даха

Бањалука - Економија БиХ је на западном Балкану, али и у цијелој централној и источној Европи, највише зависна од прилива дознака из иностранства, јер оне имају највеће учешће у бруто домаћем производу, али је њихов потенцијал слабо искоришћен и кратког је даха.

У анализи Удружења економиста РС SWOT наведено је да све земље западног Балкана слиједе модел раста који почива на потрошњи. Истакнуто је да је тај модел дугорочно неодржив, јер због неконкурентности домаће понуде и производње води економију према ситуацији у којој ће већина домаће апсорпције кроз увозну пукотину постати импулс развоју трговинских партнера.

- Због тога на дужи рок мора доћи до промјене према моделу који би кроз заснованост на инвестицијама и извозу релативизовао највећи економски проблем - незапосленост. У супротном би се све земље чији раст почива на експанзији потрошње, који паралелно прати експанзија спољнотрговинског дефицита, могле наћи насукане на баријерама задужености и презадужености - путем иностраних прилива - наведено је у анализи.

Дознаке у укупном расположивом дохотку грађана БиХ учествују са чак 30 одсто. Оне представљају извор разлике између дефицита спољнотрговинског и текућег рачуна. Другим ријечима, иностране дознаке пеглају дефицит текућег рачуна платног биланса у значајној мјери. Показатељи о њиховом учешћу у спољнотрговинском дефициту потврђују тезу да су оне и један од кључних извора финансирања мањка извоза у односу на увоз.

- Забрињавајући податак је да дознаке достижу чак трећину робног извоза БиХ. Упозоравајућа, али уједно и поразна чињеница, јесте то да је прилив дознака већи од страних директних инвестиција - наведено је у анализи SWOT-а.

Истакнуто је да енергија мора бити усмјерена на другачији однос према дознакама као фактору који може бити подстицај здравом и пожељном привредном расту.

- Утицај дознака на привредни раст је двојак. Посматрајући то са позитивне стране, уочава се значај прилива за потрошњу и смањење сиромаштва. Уколико се посматрају негативне импликације, код обимних прилива могућа је апресијација девизног курса која посљедично смањује конкурентност и доводи неријетко до деиндустријализације. Још један од негативних ефеката великог прилива дознака је афирмација мотивације да примаоци ништа не раде - пише у анализи SWOT-а.

Дознаке, међутим, имају и потенцијал који би ефикаснијом употребом постао темељ здравог и одрживог раста.

- Један од првих начина је да дознаке подстакну инвестирање у физички и људски капитал. Статистика показује да већи прилив дознака у институционално развијенијим земљама доприноси расту предузетничке активности. Умјесто неповољних задуживања, која су често једина расположива опција, држава би могла да искористи дознаке и као извор средстава за пуњење буџета путем емисије обвезница - наведено је у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана