Анализа Централне банке БиХ: Фирмама најниже камате, стамбени кредити најскупљи

Марина Чигоја
Анализа Централне банке БиХ: Фирмама најниже камате, стамбени кредити најскупљи

Бањалука - Каматне стопе на кредите нефинансијским предузећима са валутном клаузулом везаном за евро у региону су најниже у БиХ, док су, с друге стране, највише када су у питању стамбени кредити.

Показала је то анализа Централне банке БиХ коју је обавила на основу података централних банака земаља у региону о просјечним пондерисаним каматним стопама на кредите и депозите нефинансијским предузећима и становништву. Анализом су, осим БиХ, обухваћене Србија, Хрватска и Македонија, а у свим категоријама су упоређиване искључиво камате на кредите са валутном клаузулом везаном за евро. У анализи су коришћени најсвјежији подаци из јула 2014. године и нису узете варијације током времена које могу бити значајне из мјесеца у мјесец.

Када су у питању кредити нефинансијским предузећима, анализа је показала да је ниво каматних стопа уједначен у региону. У БиХ је најнижа просјечна камата за краткорочна задужења од 6,5 одсто, док је код дугорочних кредита на другом мјесту са каматом од 7,5 одсто. У обје категорије највишу камату има Србија.

С друге стране, стамбени кредити у БиХ су најскупљи у региону. То је посебно изражено код дугорочних задужења на која камата достиже 8,1 одсто, док је код краткорочних кредита каматна стопа такође највиша и износи 6,2 одсто. У обје категорије најнижа камата је у Хрватској.

БиХ се налази у златној средини по висини камата на краткорочне нанамјенске и готовинске кредите, док на дугорочна задужења у овој категорији има најнижу каматну стопу од осам одсто.

Када су у питању депозити, највише камате нуде банке у Хрватској и БиХ. Штедишама у БиХ на располагању је највиша камата у региону на депозите са роком орочења дужим од године и износи 3,2 одсто. Код депозита са роком орочења до године БиХ и Србија дијеле другу позицију са просјечном каматом од 1,8 одсто, а у тој категорији најбољи принос становништву нуде банке у Хрватској са каматом од 2,2 одсто.

БиХ заузима другу позицију по висини камате на депозите нефинансијских предузећа, иза Хрватске. Камата на депозите са роком орочења до године у БиХ износи 2,1 одсто, а на период дужи од годину 3,08 одсто.

У Централној банци БиХ кажу да је упоређивање каматних стопа у различитим економијама веома компликовано, а да постоје два основна разлога за то.

- Висина каматних стопа умногоме зависи од монетарне политике у свакој земљи, односно од референтне каматне стопе коју диктира домаћа централна банка, те од висине инфлације и флуктуација девизног курса, што има значајан директни утицај на висину номиналних каматних стопа. Други проблем се односи на различите методологије које се примјењују при израчунавању просјечних каматних стопа. Због тога су у овом случају посматране каматне стопе које су везане за евро и стога не би требало да буду под утицајем различитих домаћих монетарних услова - објаснили су у Централној банци БиХ.

Каматне стопе на кредите нефинансијским предузећима

 

Краткорочни кредити

 

6,5% - БиХ

6,9% - Хрватска

7,1% - Македонија

7,3% - Србија

 

Дугорочни кредити

 

6,1% - Хрватска

7,5% - БиХ

7,5% - Македонија

8,3% - Србија

 

Каматне стопе на кредите становништву

 

Краткорочни стамбени кредити

 

5,4% - Македонија

5,4% - Хрватска

5,5% - Србија

6,2% - БиХ

 

Дугорочни стамбени кредити

 

5,2% - Хрватска

5,5% - Србија

5,7% - Македонија

8,1% - БиХ

 

Краткорочни остали кредити (ненамјенски, готовински)

 

6,6% - Хрватска

8,5% - БиХ

11,8% - Србија

Недоступни подаци за Македонију

 

Дугорочни остали кредити (ненамјенски, готовински)

 

8,0% - БиХ

8,1% - Хрватска

12,5% - Србија

Недоступни подаци за Македонију

 

Каматне стопе на депозите нефинансијских предузећа

 

Рок орочења до једне године

 

1,7% - Србија

1,9% - Македонија

2,1% - БиХ

2,3% - Хрватска

 

Рок орочења дужи од једне године

 

0,8% - Србија

2,8% - Македонија

3,08% - БиХ

3,2% - Хрватска

 

Каматне стопе на депозите становништва

 

Рок орочења до једне године

 

1,7% - Македонија

1,8% - Србија

1,8% - БиХ

2,2% - Хрватска

 

Рок орочења дужи од једне године

 

2,5% - Србија

2,8% - Македонија

2,8% - Хрватска

3,2% - БиХ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана