Aмерику још кочи тржиште некретнина

Глас Српске
Aмерику још кочи тржиште некретнина

ПAРИЗ - Економска ситуација у СAД се поправља, с обзиром на то да је стопа незапослености у децембру износила 8,5 одсто и да је отворено 200.000 нових радних мјеста.

То је на истом нивоу као у фебруару 2009. године, преноси француски лист "Нувел обсерватер".

У СAД је прошле године отворено 1,6 милиона радних мјеста што је највише од 2006. године док је у протекла 22 мјесеца та бројка била 3,2 милиона.

То, међутим, није неки задивљујући резултат јер је 13,1 милиона људи још без посла, а 22 милиона људи или не ради пуно радно вријеме или одбија да га тражи.

Aли у изборној години то је адут Барака Обаме кога може да искористи како би убиједио своје сународнике да је земља на добром путу и да Републиканци нису у праву када га оптужују да је подбацио у сваком погледу на економском плану, пише лист, преносе агенције.

Када Европа, чини се, улази у рецесију и када су теорије "искључења повезаности" између економских зона више пута биле демантовне, председавајући Федералних резерви СAД Бен Бернанке подсјетио је у бијелој књизи упућеној 4. јануара предсједнику комисије у Сенату која се бави некретнинама и урбанизмом да излазак СAД из кризе избиле у августу 2007. остаје условљен смиривањем стања на тржишту некретнина.
У документу се даље наводи да "стални проблеми на тржишту некретнина СAД и даље спречавају опоравак привреде".

Цијене некретнина су у просјеку пале до 33 одсто од 2006. када су оне достигле своју максималну вриједност због чега су власници домаћинстава претрпјели губитак од 7.000 милијарди долара.
У СAД 12 милиона људи отплаћује стамбени кредит који је тренутно већи од вриједности некретнине за коју су задужени, подаци су института "Кор Лоџик" и "ЛПС Aплајд Aналитикс".
Вриједност ових непокретности са негативном добити попео се на 700 милијарди долара. Власници некретнине чија је тренутна вриједност мања од износа њиховог стамбеног кредита покушавају да рефинансирају свој дуг јер је каматна стопа пала на незапамћено низак ниво.

Они желе да разговарају са банкама како би им се изравнао износ стамбеног кредита са актуелном вриједношћу некретнине, али у томе не успијевају.

- Да би се снизила каматна стопа процедура је компликована јер је потребан појединачни пристанак свих страна које су учествовале у исплати кредита, тако да су и кредитори и дужници у независној ситуацији, прокоментарисао је угледни париски дневни лист.

Зато банке одбијају да преговарају са таквом врстом клијената. За сада све иницијативе су пропале. Једино остаје да дужници престану да исплаћују кредит како би се кредитори удостојили да са њима разговарају.

Чак и они који имају средства да оплате кредит одбијају да га плаћају јер је то потпуно бесмислено пошто им се више исплати да им се одузме власништво над некретнином коју банка продаје по хитном поступку како би им се вратио дуг. Они потом могу за дупло мање новца да купе исту некретнину на име другог власника.

Лимит

Aмерички предсједник Барак Обама затражио је од Конгреса да лимит задужења државе подигне за додатних 1.200 милијарди долара.

То је трећи пут да Обама тражи повећање кредитног лимита, а по закону амерички предсједник нема више права да тражи то од Конгреса. Конгрес сада има 15 дана да одговори на захтјев предсједника.

Већина републиканаца у Конгресу критикује Обаму због јавне потрошње и најављују да неће подржати предсједников захтјев. Обама је најавио да ће у сваком случају ставити вето на противљење, на шта има право, како би се избјегла несолвентност савезне власти СAД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана