Американци све мање вјерују у Кину

Танјуг
Американци све мање вјерују у Кину

Пекинг - Тек четвртина чланова Америчке привредне коморе у Кини вјерује да су се услови за инвестирање у другој највећој свјетској економији побољшали.

Кинеске власти и државни медији су у протеклим мјесецима више пута нападали и критиковали стране компаније из различитих сектора, од фармацеутске индустрије и производње млијека за бебе па до произвођача смартфона и кафе, преноси Франс прес.

Истраживање Америчке привредне коморе у Кини показало је да само 28 одсто чланова те организације вјерује да се инвестиционо окружење у Кини побољшава, што је знатно испод прошлогодишњих 43 одсто.

Њих 19 одсто сматра да се ситуација погоршава, док су за 53 одсто испитаника услови остали непромијењени.

Према саопштењу ове групације, која лобира за више од 1.000 америчких компанија које послују у Кини, кинески прописи који су усвојени у децембру 2011. године значајно су допринели овом паду оптимизма.

Наиме, кинеске власти су тада увеле "отежавајућа нова ограничења" у појединим областима, као што су поједине забране за стране компаније у поштанској и транспортној индустрији, као и додатна ограничења повезана са пољопривредом и хемијском индустријом.

Директне стране инвестиције у Кини су у 2011. години достигле историјски максимум од 116 милијарди долара, али су у 2012. потонуле на 111,72 милијарде долара, због успоравања кинеског привредног раста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана