Американци отјерали Русе из Хрватске

Вечерњи лист
Американци отјерали Русе из Хрватске

Амерички туристи могли би ове године да замјене руске на хрватском приморју. Наиме, због јаког долара Хрватска Американцима постаје још јефтинија.

Хрватима јачање долара иде у прилог због тога што Американцима њихова земља постаје јефтинија онолико колико је долар ојачао.

"На Американце смо рачунали и прије оваквог развоја догађаја са доларом. Посјета из те земље посљедњих неколико година расте и биљежи се двоцифрено", ", каже министар Дарко Лоренцин, који подсјећа да у јуну крећу и директни авиолетови из Торонта за Загреб.

Слично је и са Канађанима који су заједно са Американцима прошле године хрватском туризму донијели готово милион ноћења.

Овим су задовољни и хотелијери који се надају да све бројнији Американци могу да надомјесте и мањак Руса.

"Једноставно са јаким доларом Американцима постајемо повољнији, а онда и конкурентнији", каже Жељко Милетић, директор хотела Лапад у Дубровнику, који је традиционално омиљена дестинација америчких туриста.

"Јака је и фунта тако да исто важи и за британске госте. Руса ће бити знатно мање тако да нам и те како треба сваки нови гост", закључује Милетић.

Хрватску је, иначе, прошле године посјетило нешто више од 266.000 туриста с америчким пасошем, 17 одсто више него годину прије, а настави ли тај тренд у 2015., могло би их бити бар 30.000 више.

Самим тим, угоститељи се надају да ће са ојачаним доларом у џепу и више трошити. Наиме, кажу да Американци више нису гости који остављају високе напојнице. Штавише, зна да догодити да вечерају, рачун плате картицом, а за напојницу оставе један долар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана