Американци гасе Елан

Срна
Американци гасе Елан

Љубљана - Словеначки скакачи неће у будућности користити скије које производи национални бренд "Елан" јер амерички власници нису заинтересовани за наставак програма производње скија за ту намјену.

Словеначка јавност је шокирана и узнемирена чињеницом да њихови скакачи и идоли, попут Петера Превца, свјетског првака и побједника овогодишњег Свјетског купа и турнеје "Четири скакаонице", више неће користити "Еланове" скије.


Нови власник "Елана" јесте амерички инвестициони фонд, који управља портфељем од двије милијарде долара широм свијета, а "Еланов" програм ће бити укинут јер је ријеч о малим серијама скија, па није рентабилан и на њему компанија има губитке.

Против ове одлуке протестује спортска јавност која тражи да се нађе нови произвођач скија за скакање, како би била одржана дугогодишња традиција.

Многи упозоравају да је "Елан" до сада сваке године донирао скије за младе словеначке скакаче, али и алпске скијаше, што би сада могло да престане.

Своје термине у медијима и на телевизији поново су добили они који упорно већ годинама говоре о националном интересу у економији и истичу да она мора бити у већинском власништву државе.

Они се противе приватизацији и продаји националних индустријских бисера страном капиталу.

Међутим, амерички власници наводе да неће опозвати одлуку него се посветити рентабилним програмима који доносе зараду, те да ће поново радити на маркетиншкој вриједности бренда "Елан", који је у боља времена држао десет одсто свјетске производње скија.

"Еланова" фабрика постала је национални бренд крајем 80-их година у некадашњој Југославији.

Американци су "Елан" купили јефтино, практично за неколико хиљада евра, али уз обавезу да држави врате 12 милиона евра помоћи "Елану", што је Европска комисија прије неколико година прогласила за "неоправдану помоћ државе", која је супротна европској регулативи.

Укидању програма за скијаше скакаче успротивио се и синдикат "Елана", чији руководиоци тврде да је фирма лани остварила чисти добитак и да програм скија за скакаче не треба укидати.

Одлука америчких власника довешће до даљег смањивања број запослених у фабрици, која је прије 25 година имала 1.500 запослених, а сада једва трећину од тог броја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана