Aмерика све ближе банкроту

Глас Српске
Aмерика све ближе банкроту

ВAШИНГТОН - Развој догађаја у најјачој економији свијета не даје наду у позитиван расплет, послије одбијања републиканаца да прихвате приједлог демократа за подизање лимита за задуживање како би се избјегао банкрот СAД који би могао да има глобалне посљедице.

Представнички дом америчког Конгреса, у коме републиканци имају већину, одбацио је, са 246 гласова против и 173 за, приједлог лидера демократске већине у Сенату Харија Рида за подизање лимита за задуживање, пренијеле су агенције.

Приједлог је одбачен дан пошто је Сенат, у коме демократе имају већину, одбацио приједлог републиканског сенатора Џона Бејнера за подизање лимита задужења, који је претходно добио подршку Представничког дома.

Овим су се два дома Конгреса нашла у пат позицији са временом које истиче за постизање договора, а рок је сутра у поноћ.
Предсједник СAД Барак Обама подржава приједлог вође демократа у Сенату Харија Рида који предвиђа смањење дефицита за 2,2 трилиона долара и повећање лимита задуживања за 2,7 трилиона, што значи да би ово питање поново дошло на ред тек послије избора 2012. године.

Обама је апеловао на посланике Демократске странке и Републиканске странке да брзо постигну компромис о подизању нивоа задуживања.

Он је навео да се ставови двије партије не разликују много да би се постигао договор који би спријечио неликивидност СAД.
Обама је рекао да је потребно постићи компромис прије истека рока у уторак иначе влада неће имати новца да плаћа своје дугове, као и социјалне издатке и накнаде ветеранима.

Он је позвао све посланике да покажу "исту врсту одговорности коју амерички народ показује сваки дан" плаћајући своје рачуне и водећи рачуна о својим домаћинствима.

Преговори

Демократе и републиканци на преговорима у Бијелој кући изразили су умјерени оптимизам у вези са могућим повећањем лимита задужења.

Вођа републиканаца у Сенату Мич Меконел рекао је да је током преговора изнесено доста озбиљних ставова, док је демократа Ричард Дарбин говорио о "позитивнијој атмосфери".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана