Америчким компанијама представљене могућности улагања у Српску

Агенције
Америчким компанијама представљене могућности улагања у Српску

Њујорк - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар финансија Српске Зоран Тегелтија учествовали су у Њујорку на бизнис форуму, гдје су представнике различитих компанија упознали о условима улагања у Српској и реформама на унапређењу пословног амбијента.


Том приликом, Цвијановићева је оцијенила да је делегација Владе Српске имала добар пријем на бизнис форуму, те да је овај догађај организован од два важна субјекта који промовишу пословну иницијативу и активности Американаца изван Америке и настоје да им омогуће добре контакте са владама и могућности за улагање.

“Овдје су били људи који представљају значајне финансијске организације и привредне субјекте у САД и имали смо добру прилику да промовишемо интересе Републике Српске и покажемо друго лице Републике Српске, као мјесто гдје је могуће улагати и водити пословне активности”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Влада Српске на услузи свим пословним иницијативама и нагласила да су се током разговора са америчким бизнисменима чули позитивни утисци неких од њих, који су већ имали контакт са Владом Републике Српске и који су започели одређене пројекте или су почели припреме за реализацију значајних пројеката.

Цвијановићева је додала да је највише интересовања показано за улагања у енергетски сектор и туризам, а исказан је интерес и за стање у банкарском сектору.

Према њеним ријечима, неколико бизнисмена је изразило жељу да посјете Републику Српску и разговарају о могућностима инвестирања.

У саопштењу за јавност из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске наводи се да је министар Тегелтија рекао је да су се инвеститори интересовали за пословну климу, услове регистрације пословних фирми, пореску политику, као и правну сигурност у Републици Српској.

“Премијер Жељка Цвијановић и ја смо покушали да објаснимо како то све изгледа у Републици Српској. Као и увијек инвеститоре интересује да ли је већ неко други улагао у Републику Српску и каква су искуства тих других инвеститора. Питали су да ли имамо и лоших искустава са инвеститорима. Представили смо им и добра и лоша искуства с инвеститорима и са појединим пројектима у Српској”, рекао је Тегелтија.

Он је истакао да су инвеститори посебно изразили интересовање за позицију међународних финансијских институција у Републици Српској - Свјетске банке, Европске банке за обнову и развој и Европске инвестицоне банке.

“Чини ми се да је информација о томе колико се средстава пласира посредством Свјетске банке и Европске банке за обнову и развој њима велика гаранција за сигурност пласирања тих средстава у Републици Српској”, рекао је Тегелтија и додао да већина инвеститора на овом бизнис форуму зна у које пројекте желе да улажу, али им је веома битно да нађу солидан ниво сигурности.

Тегелтија је додао да је бизнис форум био успјешан и изразио очекивање да ће неко од присутних инвеститора учествовати у финансирању представљених пројеката.

У саопштењу се додаје да је бизнисмен Хауард Маргулис изразио интересовање да, заједно са својим партнерима, и са Владом Републике Српске и Владом Италије, учествује у пројектима из области хидроенергије.

Маргулис је препоручио свим инвеститорима који су учествовали на бизнис форуму да дођу у Републику Српску и упознају се о потенцијалима и условима улагања.

“Сматрам да је Република Српска још неоткривени дијамант. Предсједник Владе је позвала инвеститоре да посјете Бањалуку, сусретну се са представницима Владе и са представницима приватног сектора и започну дијалог”, рекао је предсједник и извршни директор пословног Савјета за међународно разумијевање /BCIU/ Питер Тичиански.

Он је напоменуо да је имао прилике да путује по југосточној Европи, мада није био у Бањалуци, али да вјерује да постоје бројне могућности које су још непознате.

“Ја водим Савез који обухвата 175 међународних компанија заинтересованих за тржишта која су још непозната Американцима”, истакао је Тичиански.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана