Aмерички улагачи смањују инвестиције

Глас Српске
Aмерички улагачи смањују инвестиције

ВAШИНГТОН - Aмеричка индустрија предузетничког капитала прикупила је у другом тромјесечју ове године само 1,7 милијарди долара за финансирање нових, иновативних фирми, у односу на 4,6 милијарди долара прикупљених у првом тромјесечју, показао је најновији извјештај, пренијели су портали.

Поређења ради, у другом тромјесечју прошле године фирме које се баве прикупљањем предузетничког капитала, прикупиле су укупно 9,3 милијарде долара.

Тај би податак могао посебно снажно да погоди Силицијумску  долину, "инкубатор" иновативних фирми које су основане управо уз помоћ предузетничког капитала, као што је био случај с "Гуглом", "Јахуом", "Интелом", "Ибејем" а касније су заузеле истакнуто мјесто у америчкој привреди.

Смањена вриједност капитала прикупљеног за потребе оснивања нових иновативних фирми не изненађује, с обзиром на актуелне прилике, које су потакнуле пензионе универзитетске фондове и остале имућне институције да преиспитају своје улагачке портфеље, тумачи предсједник Државног удружења за предузетнички капитал (NBCA) Марк Хесен.

Многи такозвани ограничени партнери повукли су се из активности које су у вези са финансирањем нових фирми и преусмјеравају се на конзервативнија улагања, додаје Хесен.

Ситуација с предузетничким капиталом можда се неће побољшати прије сљедеће године, када би ограничени партнери могли поновно да искажу већу наклоност за улагања у нове фирме, прогнозира предсједник NBCA.

Најмање фондова

Вриједност капитала прикупљеног у другом тромјесечју најнижа је у протеклих више од седам година, упозорава Државно удружење за предузетнички капитал, напомињући такође да је у том периоду основано само 25 нових фондова, најмање у протеклих 13 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана