Aмбасаде имовина Краљевине Србије

Глас Српске
Aмбасаде имовина Краљевине Србије

БAЊAЛУКA - Земље сукцесори бивше СФРЈ, Хрватска, БиХ, Словенија и Македонија послале су протестно писмо Србији, јер је у посљедњем тренутку отказала састанак Комисије за сукцесију дипломатско-конзуларних представништава у свијету, који је био заказан за 17. јун.

Aмбасадори и отправници послова четири државе саопштили су да су на првом дијелу састанка, који је одржан 21. маја, српској страни јасно изнесени ставови о томе да је она, од потписивања Загребачке резолуције крајем 2006. године, имала довољно времена за примопредају договорених објеката. Ради се о 24 објекта из којих би требало да се одмах исели особље српске дипломатије. Србија, пише Радио слободна Европа, тражи рок до сљедеће године.

Професор међународног права Радосав Стојановић подсјећа да је много тога још увијек неријешено између земаља сукцесора, да је у питању велико богатство у посједу бивше југословенске државе које треба да подијеле разведени партнери.

- Овдје имате уплетену и имовину Краљевине Србије. На примјер, у Паризу је дио имовине стекла још прије Првог свјетског рата. То није ушло у имовину Југославије. Зато су у Паризу Хрватској дали амбасаду која је саграђена као административна зграда при амбасади - рекао је Стојановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана