Алумина развојни потенцијал града, регије и Републике

Срна
Алумина развојни потенцијал града, регије и Републике

Зворник - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Зворнику на отварању новог погона "Алумине" да ова компанија представља развојни потенцијал тог града, регије, али и Републике Српске, те подржао опредјељење управе да иду ка што већем степену финализације производње.

Додик је рекао да Српска жели да види да овај комбинат буде носилац развоја овог краја и да своје капацитете може да издвоји и у друге општине у окружењу, да то буде сљедећа пословна фаза доношења одлука пословодства

"Желимо да бенефите овог успјеха осјете и други људи, иако многи и из других општина раде овдје", рекао је Додик, који је са предсједником Управног одбора зворничке "Алумине" Милорадом Мотиком отворио погон за производњу силикагела, специјалних зеолита и бемита, у који је уложено 6,5 милиона КМ властитих средстава.

Он је изјавио новинарима да је данас отворен нови погон који треба да појача финализацију производње, истакавши да производња креће и да има сигурног купаца.

Додик је подсјетио на ранија обећања различитих претходних управа које су истицале да је излаз за Зворник и овај комбинат у додатној финализацији, али да се сада кренуло у ту фазу.

"Ово је други објекат који се отвара, у новембру још један, а у сљедећој години још два проширења овог и један нови који треба да помогну додатну финализацију", истакао је Додик.

Он је поздравио чињеницу да је од почетка године запослено 212 нових радника и опредјељење да се то чини и у наредном периоду.

"Чувати радна мјеста у условима када се овдје покренуо стечајни поступак, говори о успјеху ове управе и руководства Републике. Заједно смо били на задатку да се очува овај комбинат, а потом да то правосуђе ријеши. Вјерујемо да ће то бити убрзо како бисмо створили неопходне претпоставке да на финансијском тражишту овај комбинат може да прибави далеко више новчаних потенцијала и што брже улаже у развој нових погона и технологија и буде што више успјешан", истакао је Додик.

Он је навео да компанија "Алумина" остаје државно власништво.

"У том погледу вјерујемо да су одлуке које смо донијели прије неколико година да онемогућимо даље пропадање под литванском управом, одлуке руководства Републике, биле исправне. Ја, који сам учествовао у доношењу такве одлуке, могу да будем задовољан и срећан што ово видим. Ово је велики дан и за мене лично", рекао је Додик.

Он је навео да су овдје предвиђена улагања од осам милиона КМ и запошљавање 70 радника, што битно побољшава профитабилност ове компаније.

Компанија "Алумина" реализовала је прву фазу пројекта производње силикагела, специјалних зеолита и бемита, чиме је омогућена годишња производња од 800 тона силикагела и 200 тона специјалних зеолита.

У овом производном погону створени услови за производњу пет нових производа и отварање 30 радних мјеста.

Силикагел највећу примјену има у индустрији козметике, фармације, у рафинацији уља, те индустрији катализатора, док се специјални зеолити највише користе као катализатори у петрохемијској индустрији.

У "Алумини" ће након завршетка ове фазе услиједити и радови у оквиру друге фазе овог пројекта и стварање услова за додатних 400 тона производње силикагела.

Укупна вриједност ове инвестиције након завршетка треће фазе биће осам милиона КМ и биће запослено 70 радника.

Отварању погона присуствовао је министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, посланик у Народној скупштини Српске Радован Вишковић, посланик у Представничком дому парламента БиХ Лазар Продановић, привредници и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана