''Алумина'' освојила и комерцијализовала девет нових врста високопрофитабилних зеолита

Срна
''Алумина'' освојила и комерцијализовала девет нових врста високопрофитабилних зеолита

ЗВОРНИК- Компанија "Алумина" из Зворника је, захваљујући инвестиционим улагањима, успјела освојити и комерцијализовати девет нових врста високопрофитабилних зеолита са очекиваном продајом од 43.250 тона у овој години, потврдио је директор Сектора "Алусил" у овој компанији Милан Милић.

Он је истакао да је у Сектор "Алусил" у посљедњих десет година уложено више милиона КМ, те да је зеолит са ознаком компаније "Алумина" присутан на тржишту више од 20 земаља на пет континената.

"Производ зеолит, који има примјену у разним индустријама и по коме је ова фабрика постала препознатљива на пословној мапи, нашао је своје купце на тржишту Европе, Азије, Африке, Америке и Кине", рекао је Милић.

Он је нагласио да је, осим детерџентског зеолита који се у зворничкој фабрици производи скоро 40 година, у задњих неколико година освојена производња више нових врста зеолита који своју примјену имају у области производње молекулских сита.

"Менаџмент компаније препознао је да је ова сфера производње једна од сигурнијих траса за будућност фабрике, јер у алумосиликатној области постоји могућност великог спектра производа", каже Милић.

Он наводи да су за релативно кратак период, захваљујући знању и памети властитог кадра, уз свесрдну подршку руководства компаније, те сарадњу са познатим и реномираним пословним партнерима, дошли до репрезентативне палете производа са тенденцијом даљег развоја.

Милић је нагласио да је компанија "Алумина" међу водећим произвођачима зеолита у Европи, а да би освојили толики број купаца, осим конкурентске цијене, важан елемент је и квалитет зеолита са којим су се наметнули на иностраном тржишту.

"У 2020. години нисмо имали ни једну рекламацију, што је и најбоља потврда квалитета наших производа. Уз то, пословни свијет доста пажње посвећује екологији, а зеолит из жАлуминеж је потпуно еколошки чист производ", рекао је директор "Алусила".

Подсјећајући да је компанија "Алумина" у 2017. години изградила погон за производњу силика гела и специјалних зеолита, Милић је рекао да је у почетку било одређених тешкоћа, али да је, уз велико разумијевање менаџмента "Алумине" и уз помоћ стручних и техничких служби, освојен и добар квалитет и капацитет ових производа.

Милић је додао да је пројектовани капацитет производње силика гела 800 тона годишње и нагласио да је компанија у посљедња три мјесеца успјела изаћи на пројектовани капацитет на мјесечном нивоу, док ће укупна продаја у текућој години бити око 560 тона.

Према његовим ријечима, са развојем нових производа наметнула се потреба и за проширењем капацитета у производњи више врста, односно типова воденог стакла.

"Захваљујући сектору маркетинга и служби продаје, успјели смо повећати продају за 4.000 тона годишње, док се посљедњих година у Сектору жАлусилаж, подједнаким интензитетом, одвијају и инвестиционе активности", рекао је Милић.

Он је нагласио да је и даље неопходно континуирано праћење и прилагођавање потребама тржишта, као и рад на дизајну и квалитету нових производа како би се сачувао постојећи тренд и одговорило захтјевима купаца, саопштила је данас Служба односа с јавношћу ове компаније.

"Потврда да смо у овој тешкој пословној години, додатно погођеној пандемијом вируса корона, успјели задржати старе и освојити нове купце, говори у прилог томе да компанија жАлуминаж има властите производе свјетског квалитета", рекао је Милић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана