Алумина, Механика и Бирач Европа у власништву Бирач Зворник

Aгенције
Алумина, Механика и Бирач Европа у власништву Бирач Зворник

Зворник - "Укио банка" из Литваније није преузела управљање "Бирач Европом", нити преузима управљање над "Алумином" и "Механиком" Зворник, саопштено је из фабрике "Алумина".

У саопштењу се наводи да је "Укио банка" покушала да промијени управу "Бирач Европе", али је привременим мјерама суда у Литванији то блокирано и до окончања судског поступка "Бирач Европе" нема органе управљања - директора и Управни одбор.

"Из тих разлога нико није овлаштен да издаје било какве пуномоћи за адвокате, нити покреће било какве судске поступке", истиче се у саопштењу.

Из "Алумине" наглашавају да је Окружни привредни суд у Бијељини 20. марта донио Рјешење којим је одбацио као недопуштен приједлог за понављање поступка, који је у име "Бирач Европе" поднијела Адвокатска канцеларија "Сајић" из Бањалуке у предмету промјене оснивача "Алумина" д.о.о. и "Механика" д.о.о. Зворник.

"Упитно је заступање 'Бирач Европе' од адвокатске канцеларије 'Сајић', не само због непостојања управе, већ и због тога што у другим предметима ова канцеларија заступа супротну страну, односно 'Укио банку' против 'Бирач Еуропе", истиче се у саопштењу.

Упитно је, појашњавају из "Алумине", и због тога што је "Бирач" Зворник стоодстотни оснивач "Бирач Европе", па се поставља питање ко је уопште овлаштен да изда пуномоћ у име зависног друштва ради вођења поступка против свог оснивача.

У саопштењу наглашавају да су "Алумина", "Механика" и "Бирач Европа" били и раније, а и данас су зависна друштва у стоодстотном власништву компаније "Бирач" Зворник.

"Бирач" Зворник је удјеле "Алумине" и "Механике" пренио у "Бирач Европа" Литванија 2011. године. Поступајући по налогу девизног инспектора, у јулу 2013. године те исте удјеле "Бирач" Зворник је "вратио" под своју контролу.

"Веома је чудно да се објављује информација да 'Укио банка' заступа државу Литванију и то у поступку против привредних друштава у Републици Српској /'Алумина' д.о.о. и 'Механика' д.о.о./ и у Литванији /'Бирач Европа'/, а једни и други су имовина која припада оснивачу – 'Бирач' Зворник из Републике Српске", истиче се у саопштењу.

Поједини портали јуче су пренијели информацију да "држава Литванија заступана преко 'Укио банке' у стечају преузела управљање над 'Бирач Европа' у Виљнусу, ћерком фирмом фабрике глинице 'Бирач' Зворник и покренула судски поступак за повратом 'Алумине' и 'Механике' Зворник".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана