"Алумина" инвестирала 10 милиона у нове пројекте

GS
Foto: Arhiva

ЗВОРНИК - Компанија "Алумина" из Зворника прошле године је у нове пројекте инвестирала око 10 милиона КМ, рекао је помоћник директора за одржавање и инвестиције у овој компанији Гордан Вуковић.

Вуковић је истакао да су у рад пуштена и два нова реактора за производњу силика гела у сектору "Алусил", што је омогућило повећање капацитета производње силика гела за око 30 одсто, саопштила је Служба за односе с јавношћу ове компаније, преноси Срна.

Према његовим ријечима, у току прошле године у фабричком кругу "Алумине", у оквиру погона за производњу фино преципитираних хидрата, изграђена је још једна линија за пријем и истакање готових производа са припадајућим силосима.

Вуковић је навео да су на овом производном објекту у завршној фази радови на инсталирању седме линије за производњу фино преципитираних хидрата, што ће омогућити повећање производног капацитета за 10.000 тона на годишњем нивоу.

"Морам да истакнем да су све кључне уређаје урадили наши кадрови у фабрици, почев од фазе пројектовања, а до самог извођења и монтаже опреме", нагласио је Вуковић.

Он је додао да је једно од важних постројења на новој линији млин цјепива, кога су кадрови "Алумине" сами испројектовали и израдили, а трошкови израде износили су око 240.000 КМ, док је његова набавна цијена на тржишту око 600.000 КМ.

Вуковић је напоменуо да је у завршеној фази и израда сушаре хидрата, а да су свему томе велики допринос дали пројектанти зворничке компаније, док су у извођењу машинских, електро и радова аутоматике велики допринос имали сектори Машинског одржавања и Електро одржавање и аутоматике.

"Све послове око електро постројења и аутоматике преузели смо сами да изводимо и радимо успјешно са том нашом екипом инжењера", појаснио је Вуковић.

Вуковић је истакао да је међу новим пројектима који се реализују у компанији "Алумина" и изградња базена за неутрализацију отпадних вода у сектору "Алусил", што је веома значајан објекат са аспекта екологије.

Он је рекао да се у склопу погона хемијска припрема воде /ХПВ/ гради објекат у коме ће бити смјештена опрема за добијање деминерализоване воде, као и да предстоји изградња постројења "танкване", гдје ће бити смјештене посуде "деми воде" и друга неопходна опрема.

"Комплетна линија за производњу деминирализоване воде новим поступком је наручена из Кине и ускоро очекујемо испоруку и инсталирање опреме у новоизграђеном објекту", закључио је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана