Алумина држи Бирач у животу

Марина Чигоја
Алумина држи Бирач у животу

Зворник - Компанија "Алумина" из Зворника главни је носилац развоја регије Бирач захваљујући сталном расту производње и вриједним уговорима које је склопила са предузећима у тој регији.

"Алумина" тренутно сарађује са осам рудника боксита у Српској, ФБиХ и региону. Само крајем прошлог мјесеца компанија је потписала два милионски вриједна уговора који су гарант дугорочне стабилности и "Алумине" и њених партнера. "Алумина" и "Боксит" из Милића потписали су уговор о купопродаји руде боксита за период од 2015. до 2020. године вриједан око 200 милиона КМ. Потписан је и двогодишњи уговор са Рудником боксита "Сребреница" и бањалучком фирмом "Леин" којим се сребренички рудник обавезао да ће испоручивати по 150.000 тона руде боксита зворничкој фабрици у овој и идућој години.

Предсједник Управног одбора "Алумине" Миле Матић каже да су уговори са партнерима из Милића и Сребренице веома важни јер се на овај начин обезбјеђују потребне количине руде за редовно одвијање процеса производње у наредном периоду, али и упошљавају капацитете својих партнера.

- Имамо пословну сарадњу са осам рудника боксита у Српској, ФБиХ и региону. Практично, сви рудни капацитети боксита наслоњени су на нашу фабрику. Ове године за потребе производног капацитета наше фабрике, очекујемо да прерадимо између 700.000 и 800.000 тона руде боксита - казао је Матић.

Највећи зворнички колектив  је у протеклом периоду реализовао и веома значајну инвестицију на реконструкцији још једног котла и тиме обезбиједио енергетску стабилност.

- Овај инвестициони захват коштао је компанију око седам милиона марака. Средства су највећим дијелом обезбијеђена из властитог прихода "Алумине".  Сада имамо спремна два котла за рад на угаљ, што је веома битно за енергетску стабилност фабрике - истакао је Матић.

У компанији "Боксит" кажу да уговор који су склопили са "Алумином" значи много за компанију јер су дугорочно обезбиједили тржиште за руду која је њихов основни производ.

- Послије потписивања овог уговора можемо да приступимо реализацији дугорочног концепта отварања нових лежишта, припреме и улагања у рударску производњу како би је учинили што профитабилнијом. Ово је један од највећих уговора који смо потписали - казали су у "Бокситу".

Додали су да је овај уговор значајан не само за ове двије компаније, које су носиоци развоја регије Бирач и читавог источног дијела РС, него и за цијелу ову регију.

Запошљавање

"Алумина" има 1.105 запослених, а ангажовано је и око 150 радника по уговору о дјелу. Миле Матић је истакао да очекује да веома брзо, у сарадњи са Заводом за запошљавање РС, кроз пројекат "Први посао", ангажују 25 виосокообразовних приправника разних профила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана