“Алпос” тражи купца

Агенције
“Алпос” тражи купца

Прњавор - Фабрика цијеви “Алпос” из Прњавора сутра излази на другу лицитацију, чији је исход неизвјестан, јер постоји могућност да се не појави заинтересовани купац, што би у овом предузећу продужило стечајни поступак, рекао је начелник општине Прњавор Синиша Гатарић, преносе агенције.

Он је, након састанка са представницима Синдиката радника “Алпоса”, истакао да се у Републици Српској у пракси показало да се стечај, као поступак који би требао да доведе до консолидације, у већини случајева оконча “нестајањем” предузећа.

- Страх ме да ће “Алпос” тотално бити обезвријеђен, а око 100 радника остати без посла. У случају да се јави купац имаће пуну подршку локалне заједнице у жоживљавањуж предузећа - поручио је Гатарић.

Он је нагласио и да ће, уколико сутрашња лицитација не успије, покушати да успостави контакт са фирмама сличне дјелатности из окружења, како би се у сарадњи с њима покушало пронаћи квалитетно рјешење за прњаворску фабрику цијеви.

Члан Одбора повјерилаца “Алпоса” и представник радника Здравко Васић подсјетио је на чињеницу да је потенцијал ове фирме велики, да има квалитетне раднике и добру тржишну позицију.

- Сутра је друга лицитација, продајна цијена је око 5.700.000 КМ. Не знамо да ли ће се појавити купац, али је важно да се скрати стечајни поступак - рекао је Васић.

Он је подсјетио да радници уназад девет мјесеци нису добили плату, а имају и десет мјесеци неповезан радни стаж.

Васић сматра да су проблеми у “Алпосу” почели 2009. године, када је одбијен план консолидације матичне фирме у Словенији.

Данашњим разговорима присуствовао је и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић који је рекао да ће купац “Алпоса” имати пуну подршку запослених радника, али и локалне заједнице која је исказала спремност да помогне.

Уколико сутрашња лицитација не успије Пеулић је истакао да ће се тражити нови потенцијални купци, који би дошли у посјед предузећа под условом да имају квалитетну производњу и да упосле што више радника из производног процеса.

- Купац би требао да сагледа привредни капацитет, јер је жАлпосж увијек имао добро тржиште, квалитетну радну снагу и добру технологију - рекао је Пеулић.

“Алпос” је приватизован 2004. године, док је стечајни поступак покренут у мају ове године. Процијењена вриједност предузећа је око 17.100.00 КМ, док су потраживања већа од 30.000.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана