Aлиталија на корак до колапса

Глас Српске
Aлиталија на корак до колапса

РИМ - Италијански национални авиопревозник "Aлиталиа" је на корак до коначног колапса након што је група улагача повукла своју понуду за спас посрнуле компаније.

Сви чланови конзорцијума CAI одлучили су да неће наставити преговоре с владом због немогућности договора са синдикатима "Aлиталије" који не желе пристати на бројна отпуштања и смањење плата, објавио је пословни.хр.

Крах преговора догодио се дан након што је пропала грчка авиокомпанија "Олимпик ерлајнс", што довољно говори колико високи трошкови горива и пад прихода угрожавају пословање компанија тог сектора.

Посебни представник италијанске владе у случају "Aлиталија" Aвгусто Фантози, који је прије неколико дана потврдио да ће у случају неуспјешних преговора покренути поступак ликвидације наведене компаније, јуче је ипак изразио одлучност у настојању да се готово пропали авиопревозник одржи у животу.

Сличан је и став премијера Италије Силвиа Берлусконија којем су синдикати поручили да очекују испуњење његових предизборних обећања, када је тврдио да ће искористити своје политичке везе за спас и задржавање "Aлиталије" у италијанским рукама.

Aналитичари сматрају да с политичког гледишта пропаст "Aлиталије" не долази у обзир, јер је превише важна за привреду Италије, те због тога сматрају да прекид преговора CAI-а и синдиката не значи крај за тог авиопревозника.

У складу с тим, у медијима су се појавиле шпекулације да ће влада ипак потенцијалног спасиоца потражити у иностранству, а као главни кандидати се наводе "Луфтханса", "Ер Франс- КЛМ" и "Бритиш ервејз".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана