Александрос Фурлис, шеф Представништва РС у Грчкој: Криза шанса за РС да привуче грчке фирме

Ведрана Кулага
Александрос Фурлис, шеф Представништва РС у Грчкој: Криза шанса за РС да привуче грчке фирме

Представништво РС у Грчкој појачаним интензитетом ради на јачању привредне сарадње између Српске и Грчке, која тренутно није значајан спољнотрговински партнер.

- РС је у 2015. у Грчку извезла робу у вриједности 2,12 милиона КМ, што је раст за 68,2 одсто у односу на 2014. годину. Вриједност увоза из Грчке у 2015. години је износила 24,57 милиона КМ и смањена је у односу на претходну годину за четири одсто. РС је са Грчком у 2015. години реализовала 0,4 одсто укупног спољнотрговинског промета на основу чега се може закључити да Грчка не представља значајног спољнотрговинског партнера. То је био један од разлога што смо од почетка 2016. године интензивирали активности на јачању привредне сарадње са Грчком - каже шеф Представништва РС у Грчкој Александрос Фурлис.

Најзначајније групе производа које је РС извезла у Грчку у претходној години су нафтна уља и уља добијена од битуменских минерала, полупроизводи у дрвној индустрији, алуминијумски производи, те прехрамбене прерађевине од мекушаца, а у увозу су доминирали производи текстилне и металске индустрије.

* ГЛАС: Који су то инструменти којима ће Представништво РС у Солуну дјеловати да постављени циљеви буду реализовани?

ФУРЛИС: У протеклих шест мјесеци највише смо били заокупљени завршавањем бирократских послова у грчким институцијама, а потом утврђивањем области у којима сматрамо да постоји потенцијал за сарадњу између РС и Грчке. Тренутно су интернет страница Представништва и информисање по принципу од уста до уста основни инструменти којима покушавамо да заинтересујемо грчке привреднике за сарадњу са РС. С тим циљем, већ смо предвидјели директно учешће на састанцима са представницима привредних комора у разним грчким градовима на којима ћемо промовисати потенцијалне области за улагања у РС. С циљем информисања грчких привредника о повољној инвестиционој клими у РС и успостављању привредне сарадње приступићемо и промовисању на водећим пословним интернет страницама у Грчкој.

* ГЛАС: Колико су према досадашњим искуствима грчки инвеститори заинтересовани за улагања у РС?

ФУРЛИС: Грчки инвеститори се могу описати као интровертни, углавном због чињенице да су до 2007. године, због растуће економије Грчке, привредници били изузетно успјешни, тако да нису сматрали за потребно да шире своје пословање или да успостављају нове видове сарадње. Од краха грчке економије 2008. године, предузећа у Грчкој се суочавају са сужавањем локалног тржишта, тако да су грчки привредници почели да траже нове пословне прилике, нова тржишта и нове видове сарадње. Сигурни смо да је ово право вријеме да покушамо да их привучемо. Препрека које се јавља као отежавајући фактор за интензивирање комуникације и успостављање привредне сарадње је саобраћајна повезаност, односно непостојање директног лета између Грчке и РС. Вријеме које се изгуби у вожњи друмским саобраћајем на наведеној релацији је дуго. Међутим, то неће бити препрека озбиљним грчким инвеститорима уколико се ради о озбиљном пројекту и сарадњи.

* ГЛАС: Какве услове очекују грчки инвеститори у Српској и за које секторе привреде су заинтересовани?

ФУРЛИС: Као и другим инвеститорима, кључни услови су ниски оперативни трошкови, трошкови оснивања и стабилност опорезивања. Сектори енергетике, прехрамбене и дрвне индустрије су приоритети њиховог инвестиционог интересовања. Наравно, то не значи да нећемо тражити партнере за друге секторе који би се могли показати интересантним за обје стране.

* ГЛАС: Често су правна несигурност и напета политичка ситуација у БиХ један од фактора несигурности инвестиција страних улагача. Забрињава ли то и грчке инвеститоре?

ФУРЛИС: Не бих могао рећи да је то у овом моменту пресудно за грчке инвеститоре. У Грчкој су политичка и економска напетост и несигурност дио живота, тако да грчким привредницима то није новина. Навикли су на бирократију, споро одлучивање државе и сталне измјене закона који се односе на пословање. Систем опорезивања за инвеститоре у РС је привлачнији у односу на изразито високо опорезивање које је присутно у Грчкој.

Образовање један од приоритета

* ГЛАС: Да ли планирате да појачате повезивање РС и Грчке и у областима изван привреде?

ФУРЛИС: Наравно. Већ смо креирали оквирне планове успостављања сарадње у области образовања и културе. Размјена знања и искустава у научно-истраживачком раду кроз универзитетску сарадњу биће један од приоритета. Генерално, убијеђен сам да ћемо марљивим радом, упорношћу и стрпљењем постићи резултате и остварити циљеве. Желимо да Представништво РС у Солуну буде спона између Српске и Грчке у разним пољима заједничког дјеловања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана