Александар Љубоја, предсједник програмског одбора “Јахорина економског форума”: Економија стала у цијелом свијету

Маријана Миљић Бјеловук
Александар Љубоја, предсједник програмског одбора “Јахорина економског форума”: Економија стала у цијелом свијету

На домаћем тржишту свакодневно се јављају нове препреке због геополитичке ситуације, а о томе ће бити дискутовано и на “Јахорина економском форуму” који ће идуће седмице бити одржан на олимпијској љепотици, рекао је у интервјуу “Гласу Српске” предсједник Програмског одбора “Јахорина економског форума” Александар Љубоја.

Нагласио је да ће изазови који оптерећују глобалну, али и домаћу привреду, инвестиције, енергетска транзиција, развој туризма и дигитализација бити у фокусу дискусија на Јахорини.

ГЛАС: Након двије године паузе због пандемије вируса корона биће одржан “Јахорина економски форум”. Које су новости у организацији?

ЉУБОЈА: То је најзначајнија манифестација тога типа у БиХ, али и међу значајнијим у региону. Након кратке паузе нашли смо енергију и концепт и дошли до новог организационог облика форума. Промијењена је организациона структура и визуелни идентитет. Концепт је модернизован. Нови људи су унијели свјежину, што ће се видјети и на самом форуму, који ће бити одржан од 25. до 27. априла.

ГЛАС: О којим темама ће се причати на форуму?

ЉУБОЈА: О економским изазовима и приликама. Односно о геополитичкој ситуацији и краху економских система које је изазвала прво пандемија вируса корона. Када смо мислили да смо сачували било какав глобални систем, дошло је тоталног слома. Тренутно на глобалном нивоу имамо једно недефинисано стање. Дошли смо у ситуацију коју историја не познаје, јер је економија на неки начин заустављена на свим географским ширинама. Бавићемо се изазовима који су пред нама и приликама из угла малих економија и економија западног Балкана. Кроз 13 панела, те двије презентације и двије пленарне сједнице разговараћемо о темама које указују на једно питање које је актуелно и које може бити рјешење.

ГЛАС: Ко су учесници економског форума?

ЉУБОЈА: Стручњаци из економије, политичари, јавна управа, представници локалних и академских заједница и други. Сви заједно покушаћемо наћи одговор на оно што нас је задесило, али и причати о сарадњи на подручју западног Балкана. Простор смо који је испреплетен историјски, културно, инфраструктурно и вјероватно имамо и социјолошке и културолошке заједничке елементе који нас приближавају.

ГЛАС: Са којим се све проблемима суочава домаћа привреда због тренутних дешавања?

ЉУБОЈА: Још сагледавамо препреке у пословању јер из дана у дан видимо да се јављају нове. Један од панела на Јахорини је “Утицај кризе у Украјини” на регион. Тај панел биће интересантан, јер ће се разговарати о утицају на енергенте, линије снабдијевања, снабдијевање појединим репроматеријалима. Поскупљују сва материјална добра, успорава економија. Више је неоправданог него оправданог основа за раст цијена.

Панелисти

ГЛАС: Колико је пријављених панелиста?

ЉУБОЈА: Имамо рекордан број пријављених панелиста и учесника. Можемо да се похвалимо интернационалним карактером. Имамо и рекордан број представника амбасада ове године, а биће присутни и доносиоци одлука. Кроз дискусије ћемо наметати питања на које ћемо тражити одговоре. Та рјешења на крају ћемо прослиједити доносиоцима одлука на нивоу локалних заједница, ентитета и надамо се нивоу БиХ да бисмо ријешили поједина питања у вези са развојем економије и опстанком друштва у цјелини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана