Александар Љубоја: Извозна експанзија прави пут за јачање привреде РС

Жељка Кокот
Александар Љубоја: Извозна експанзија прави пут за јачање привреде РС

Морамо тежити ка извозној експанзији која представља једини начин за раст привреде и бруто домаћег производа (БДП). Прерађивачка индустрија може бити замајац развоја РС јер посједујемо сировине, радну снагу и традицију.

То се може постићи уколико искористимо прилике на свјетском тржишту и сељење капитала и индустријских капацитета из азијског басена на простор Европе. Ресурси, радна снага и енергија опет постају конкурентни па би требало искористити моменат и преузети дио колача који нам се нуди.

Рекао је то у интервјуу за "Глас Српске" члан Организационог одбора "Јахорина економског форума 2016" Александар Љубоја истичући да су многи проблеми у домаћој економији рјешиви и да својом проактивношћу можемо допринијети да привредни амбијент Српске буде много бољи. На форуму, који ће 20. и 21. априла окупити од 300 до 400 еминентних гостију, очекује отварање дијалога свих релевантних фактора како би се бар нека питања издвојила као круцијална и искристалисала рјешења.

* ГЛАС: Који су главни циљеви и каква су Ваша очекивања од "Јахорина економског форума"?

ЉУБОЈА: Ријеч је о најзначајнијем форуму ове врсте у историји РС који ће на једном мјесту спојити привреду и академску заједницу како би размотрили све што је важно за стабилност и привредни раст Српске. Позитивно сам изненађен великим интересовањем и очекујемо да ће форум окупити између 300 и 400 учесника. Успјели смо довести еминентне стручњаке, а нека од имена која бих посебно истакао су први човјек одсјека за БРИКС у Министарству иностраних послова Русије Александар Лукашик, потпредсједник ЦСИ корпорације из кинеске покрајине Шандонг Чаи Кун, дугогодишњи замјеник генералног менаџера Шангајске берзе Цу Кингје, члан Надзорног одбора "Агрокора" Дамир Куштрак и извршни директор за финансије "Телекома Србија" Миленко Џелетовић. Бенефит форума није само планираних седам панела већ и сусрети на маргинама који ће омогућити остваривање пословних контаката и развој привредне сарадње.

* ГЛАС: Очекујете ли да ће кроз панеле бити детектовани кључни проблеми са којима се суочава економија РС и, што је још важније, смјернице и модели за креирање рјешења које би помогло у њиховом превазилажењу?

ЉУБОЈА: Тешко је очекивати да током два дана могу бити идентификована рјешења за кључне проблеме. Ипак, можемо подстаћи дијалог свих релевантних фактора како би се бар нека питања издвојила као круцијална и искристалисала рјешења. Прво ћемо чути конкретне проблеме привредника, затим мишљење струке, а на крају ће гости из развијених земаља изнијети своја позитивна искуства која уз мању адаптацију могу бити примијењена у РС. Неки се проблеми могу ријешити и својом проактивношћу можемо допринијети да привредни амбијент РС буде много бољи.

* ГЛАС: Сматрате ли да би на дискусије на форуму посебну пажњу требало да обрате представници државе који креирају пословни амбијент?

ЉУБОЈА: На форуму учествују и бројни представници политичког живота РС и БиХ, односно представници институција који ће саслушати привреднике и економисте, а надам се и донијети добре одлуке које би потпомогле економски опоравак и раст БДП-а РС. Акценат је стављен на економију и биће корисно да званичници испрате све панеле.

* ГЛАС: Шта су према Вашем мишљењу кључни проблеми на које би требало да буде стављен фокус у економским политикама и мјерама које се тичу привреде?

ЉУБОЈА: Постоји низ проблема који су дефинисани Економском политиком РС и реформском агендом, а истакао бих искоришћавање постојећих ресурса на адекватан начин, унапређење фискалне политике и повећање ликвидности и конкурентности привреде. Круна проналажења рјешења за све проблеме је повећање запослености које директно утиче на ниво степена задовољства становништва и стабилности друштва у цјелини.

* ГЛАС: Да ли прерађивачка индустрија може бити кључна грана за стратешки развој реалног сектора и може ли она имати ту снагу без реиндустријализације?

ЉУБОЈА: Прерађивачка индустрија свакако може бити замајац развоја РС јер посједујемо сировине, радну снагу и традицију. То се може постићи уколико искористимо прилике на свјетском тржишту и сељење капитала и индустријских капацитета из азијског басена на простор Европе. Ресурси, радна снага и енергија опет постају конкурентни за страна тржишта па би требало искористити моменат и преузети дио колача који нам се нуди.

* ГЛАС: Колики утицај на унутрашње и регионалне економске прилике имају глобални трендови попут цијене сировина, метала и струје, валутних колебања, али и политичко-економски конфликти? На који се начин они манифестују и како их можемо минимизирати?

ЉУБОЈА: Чињеница је да цијена енергената утиче на трошкове живота, али превасходно на привреду и производњу. Наша предност је што имамо ресурсе за производњу струје, али свједоци смо да њена цијена на свјетском тржишту пада, што је јасан сигнал да морамо радити на повећању ефикасности и конкурентности привреде. Ниска цијена нафте нам иде у прилог, али треба да имамо у виду чињеницу да на њене изражене флуктуације утичу бројни неекономски фактори. Да резимирам, потребан је висок степен опрезности јер на кретања цијена и друге врсте колебања не можемо утицати и предуприједити њихов утицај.

* ГЛАС: РС је достигла значајан ниво извоза на тржиште региона и ЕУ, али не успијева да се наметне у земљама у успону попут блока БРИКС о чијој ће се улози у међународној економији расправљати на форуму. Постоји ли начин да се та ситуација промијени у нашу корист?

ЉУБОЈА: Увијек сам оптимиста и генерално постоје могућности за сарадњу са свим тржиштима, али то превасходно зависи од наше способности. Због тога смо на форум позвали неколико говорника који имају искуство у сарадњи са земљама БРИКС-а и који нам могу дати одговоре на питања да ли постоји могућност за једнострану или двострану сарадњу и под каквим условима. Морамо тежити ка извозној експанзији која представља једини начин за раст привреде и повећање БДП-а.

* ГЛАС: Може ли "Јахорина економски форум" бити једна врста моста са страним инвеститорима?

ЉУБОЈА: Настојаћемо да прикажемо РС у најбољем свјетлу и да потенцијалним инвеститорима покажемо чиме располажемо. Због тога смо позвали представнике дипломатског кора, институција и привредних субјеката из скоро свих земаља западног Балкана, који нам је и најинтересантнији, јер на том подручју можемо бити конкурентни. Такође, саслушаћемо савјете пријатеља из Кине или Русије, затражити њихово мишљење и позвати их да инвестирају у Српску.

Туризам

* ГЛАС: Један од панела биће посвећен туризму. Може ли он израсти у један од важнијих привредних потенцијала?

ЉУБОЈА: Да, туризму смо посветили посебну пажњу јер је ријеч о четвртој индустријској грани у свијету по остваривању профита. РС осим Јахорине, која је једна од 22 олимпијске планине у свијету, располаже бројним неискоришћеним туристичким потенцијалима. Морамо их боље користити, јер туризам генерише БДП, а за то постоје претпоставке у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана