Aлександар Лебедев купује Индипендент

Глас Српске
Aлександар Лебедев купује Индипендент

ЊУЈОРК/ЛОНДОН - Руски бизнисмен и милијардер Aлександар Лебедев, који је прије годину дана купио британски лист "Ивнинг стандард", покренуо је преговоре о куповини лондонског "Индипендент", објавио је амерички "Волстрит журнал", пренијеле су агенције.

Власници једног од најутицајнијих британских и свјетских дневника потврдили су у специјалном саопштењу да преговарају са бившим агентом КГБ о продаји овог листа и његовог викенд прилога "Индипендент он сандеј". Цијена листа биће највјероватније симболична, једна фунта.

"Волстрит журнал" пише да би се лист могао окористити преласком у руке руског милијардера, јер посљедњих година интензивно губи читаоце и не може да се избори са конкуренцијом других издања.

"Индипендент", пише "Журнал", који је име створио захваљујући својој сериозности, либералној оријентацији и борби за људска права и слободе, суочава се као и већина озбиљних информативно-политичких штампаних публикација на Западу, са тешким финансијским проблемима.

- Дугови овог листа достигли су 1,4 милијарде евра, а у првој половини прошле године губитак је увећан за 11 милиона евра. Посљедњих година тираж листа пада просјечно за по 15 одсто годишње, а тренутно се штампа свега 190 хиљада примјерака и 150 хиљада примјерака недјељног прилога - наводи "Журнал".

Продаја "Ивнинг стандарда" руском бизнисмену својевремено је изазвала велику буру у Великој Британији, јер је тај лист било прво од тиражнијих британских издања које је прешло у руке једног Руса.

Ипак, послије преласка у руке Лебедева, лондонски лист је почео да се дијели бесплатно и да се издржава искључиво од реклама. Интересовање за лист драстично је порасло у Британији, а тираж је увећан за око три пута.

КГБ прошлост

Aлександар Лебедев, познат као оштар критичар руског премијера Владимира Путина, обогатио се деведесетих година у Русији инвестицијама у банкарство и осигурање те акцијама које је имао у руској националној авиокомпанији "Aерофлот" и у "Гаспрому". Заједно са бившим совјетским предсједником Михаилом Горбачовом, Лебедев је и данас власник "Нове газете", продемократског руског листа. Почетком осамдесетих година прошлог вијека радио је у совјетској амбасади у Лондону као агент КГБ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана