Aлександар Џомбић: Кредит ММФ-а за сада није угрожен

Марина Чигоја
Aлександар Џомбић: Кредит ММФ-а за сада није угрожен

Aко ФБиХ не испуни преузете обавезе из писма намјере, мора бити јасно да ће бити угрожен стенд-бај аранжман са Међународним монетарним фондом (ММФ) за читаву БиХ, без обзира на то што РС има позитивну оцјену у испуњењу услова.

Рекао је то у интервју "Гласу Српске" министар финансија РС Aлександар Џомбић.

Он је рекао да на састанку делегације БиХ и ММФ-а, на годишњој редовној скупштини ММФ-а и Свјетске банке у Истанбулу није било ријечи о раскиду стенд-бај аранжмана, али је од самог старта јасно да сви услови из писма намјере морају бити испуњени, да би се ишло у даљу реализацију.

* ГЛAС: Делегација БиХ боравила је протеклих дана у Истанбулу. Какви су ставови представника ММФ-а? Да ли је спорна исплата друге транше из стенд-бај аранжмана?

ЏОМБИЋ: Искористили смо прилику да са међународним финансијским институцијама обавимо низ састанака и прођемо кроз портфељ кредита који се реализују код нас. Такође, било је ријечи и о спровођењу услова које је ММФ поставио пред домаће власти. Представницима ММФ-а презентовали смо шта је РС, а шта ФБиХ урадила до сада, и шта нам још предстоји како бисмо могли да приступимо другој транши. Најављена је контрола спровођења услова од стране представника ММФ-а у првој половини новембра, а ако сви услови буду испуњени, друга транша би требало да буде уплаћена у децембру. Српска је испунила све обавезе и то смо и презентовали, док је ФБиХ имала одређене проблеме са којима су они и упознали представнике ММФ-а. Није било ријечи о раскиду стенд-бај аранжмана, али они су од самог старта јасно рекли да сви услови из писма намјере морају бити испуњени да би ишли у даљу реализацију аранжмана. У то нема никакве сумње и овај састанак није донио ништа ново у том погледу.

* ГЛAС: Да ли то значи да ипак постоји могућност да стенд-бај аранжман буде раскинут?

ЏОМБИЋ: На састанку смо добили чврста увјерења премијера ФБиХ Мустафе Мујезиновића и министра финансија Вјекослава Беванде да ће пронаћи могућност како би испунили услове. Вјерујем да ће они заиста учинити све да то испуне, али наравно да одређен ризик постоји. Aко ФБиХ не испуни преузете обавезе, мора бити јасно да ће бити угрожен стенд-бај аранжман за читаву Бих без обзира на то што РС има позитивну оцјену у испуњењу услова.

* ГЛAС: У Истанбулу сте, између осталог, разговарали и о новим кредитним линијама за РС. О којим износима кредита се ради и за шта ће бити искоришћени?

ЏОМБИЋ: Са Свјетском банком смо разговарали о кредиту за подршку буџету РС у вриједности од 185 милиона евра, што представља и пакет са ММФ-ом. Овај кредит би био пласиран тако да би 100 милиона евра добили у овој години, а остатак у сљедеће двије године и могао би бити реализован до краја године. Дакле, убрзано морамо водити преговоре, тако да бисмо већ крајем године могли ући у реализацију 100 милиона евра.

* ГЛAС: Да ли је и о каквим још кредитима било ријечи?

ЏОМБИЋ: Такође смо разговарали о једном кредитном аранжману за социјални сектор у вриједности од преко 40 милиона долара. Са Европском банком за обнову и развој прошли смо кроз линије које већ спроводе, али и кроз неке будуће, као што су кредитирање Маховљанске петље које би могло бити расположиво почетком идуће године.

Мала предузећа

* ГЛAС: У Истанбулу је разговарано и о кредиту за мала и средња предузећа?

ЏОМБИЋ: Искористили смо прилику да разговарамо са представницима Свјетске банке и о једној новој кредитној линији за мала и средња предузећа од 70 милиона долара за читаву БиХ. Ова кредитна линије у РС била би реализована преко Инвестиционо-развојне банке РС, а могла би бити оперативна већ у фебруару 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана