Aлександар Денда: Шанса зазапошљавање 10.000 људи

Маријана Миљић
Aлександар Денда: Шанса зазапошљавање 10.000 људи

Припреме за стартовање нове индустријске гране - биоенергетике у РС ових дана приведене су крају. Користи овог пројекта су вишеструке, у идуће три године могло би да се запосли око 10.000 радника, то може допринијети расту GDP од два одсто годишње, а о еколошким бенефитима и да не говоримо.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" иницијатор пројекта "Успостављање производње и система сигурног и дугорочног снабдевања енергентима из дрвне масе у Републици Српској" и истог пројекта у Србији - Aлександар Денда.

* ГЛAС: С обзиром на то да Република Српска располаже великим количинама дрвне масе, да ли је могуће реализовати овај пројекат?

ДЕНДA: Заправо, читава идеја о употреби дрвне масе у енергетске сврхе је и отпочела у РС. На основу искустава развијених земаља, попут Финске и Шведске, дошли смо на идеју да се реализује пројекат ефикасније употребе дрвне масе из девастираних и изданачких шума, шумског отпада и сортимента ниже технолошке и економске вредности. У том смислу развили смо пројекат "Успостављање производње и система сигурног и дугорочног снабдевања енергентима из дрвне масе у РС". Пројекат је прихваћен од стране Владе и тадашњег премијера Милорада Додика и ми смо у протеклих годину и по студиозно радили на стварању потребних административних, технолошких, кадровских и инвестиционих претпоставки да бисмо ових дана све припреме за стартовање производње привели крају.

* ГЛAС: Који су потенцијални ефекти и шта Српска може да добије реализацијом тог пројекта?

ДЕНДA: Пројекат се базира на чињеници да на подручју бивше Југославије постоје велике количине тзв. изданачких шума познатијих као пањача. То су шуме које се у струци и академским шумарским круговима третирају као шуме ниског квалитета, настале као последица дугогодишње небриге. Инвестицијама у реконструкцију таквих шума и сакупљањем отпада после сече добићемо нове високе шуме, а добијену дрвну масе ћемо искористити за производњу топлоте, електричне енергије и мањим делом извоз дрвених палета. У периоду од идуће три године могло би да се запосли око 10.000 радника, а управо уговарамо долазак једног од најбољих светских произвођача котлова који сагоревају дрвну масу. Коначно, све то може допринети расту GDP од два одсто годишње, а о еколошким бенефитима и да не говоримо.

* ГЛAС: Како оцјењујете пословни развојни амбијент у Републици Српској и да ли сте имали препрека у реализацији пројекта?

ДЕНДA: Законска инфраструктура, органи управе су чак у неким сегментима боље дорађени него у Србији, проблеми настају на нижим нивоима у хијерархији када је потребно спровести одлуке и решења. Тада се појављује отпор код људи који су очигледно дуго у администрацији и не разумеју логику бизниса који захтева ефикасност. На другој страни, као и у Србији, постоји један слој људи у администрацији, опозицији и медијима, који и најбољу идеју и пројекат желе да дезавуишу, омаловаже, а да сами нису способни да генеришу ишта добро. Ти вечити критичари свега постојећег, квалитетне идеје и програме доживљавају као претњу њиховој духовној малодушности, користећи везе у медијима стално продукују афере, а заправо у својој испразности и јаловости желе да се прикажу као заштитници народа. Неколицина ме у току развоја пројекта оцрњивала као Милошевићевог човека од поверења и његовог директора Aгенције за МСП. Од свега је било тачно само ово последње, али у Влади Aнте Марковића, када смо најбоље од свих земаља у транзицији развили нови приватни сектор и отпочели реформе које се и данас памте.

Србија

Предсједник Србије Борис Тадић и министар шумарства Душан Петровић најавили су скори почетак развоја нове индустријске гране - биоенергетике са значајним развојним потенцијалом у погледу великог броја страних инвеститора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана