Ал Гор: Овакав капитализам је неодржив

Agencije
Ал Гор: Овакав капитализам је неодржив

ВАШИНГТОН - Бивши амерички потпредјседник Ал Гор затражио је да се у функционисању финансијског и пословног сектора уведу неке нужне промјене, јер је “небрушени” капитализам који је на снази неодржив, преносе агенције.

- Без обзира на то што вјерујем да је капитализам фундаментално супериоран сваком другом систему економске активности, исто тако је јасно да неки принципи по којима се тренутно спроводи недовољно у обзир узимају људе, друштво и планету - рекао је Гор.

Његов партнер на пројекту модела “одрживог капитализма”, Дејвид Блад, рекао је да је модерни капитализам оптерећен краткорочним размишљањем и опсесијом за инстант резултатима приликом улагања, што је директно узроковало превирања на тржишту, продубљивање јаза између богатих и сиромашних и удаљењем од климатских проблема.

Међу приједлозима Гора и Блада за “чишћење капитализма од неких бољки”, истиче се приједлог да се укину квартални извештаји о пословању компанија, јер они подстичу инвеститоре и директоре фирми да своје одлуке темеље на краткорочним факторима на штету дугорочне одрживости цијелог система.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана