Aктивиране хипотеке вриједне 53 милиона КМ

Марина Чигоја
Aктивиране хипотеке вриједне 53 милиона КМ

БAЊAЛУКA - За само девет мјесеци прошле године у Републици Српској активирано је око 53 милиона марака хипотека, односно око 13 милиона марака више него у цијелој 2010. години.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, за девет мјесеци прошле године због неплаћања 201 кредита активиране су хипотеке у износу од 48,96 милиона марака код правних лица.

У сектору становништва активиране су хипотеке у вриједности од 3,98 милиона марака због неплаћања 68 кредита.

У 2010. години активирано је знатно мање хипотека и у мањем износу.

Тако су у сектору правних лица активиране хипотеке у износу од 37,12 милиона марака по 171 кредиту, док је у сектору становништва вриједност активираних хипотека износила 2,72 милиона марака по основу 53 кредита.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, укупна вриједност хипотекарних кредита у Српској на крају трећег квартала прошле године износила је 2,22 милијарде марака, док је на крају 2010. године ова вриједност била незнатно мања и износила је 2,20 милијарди КМ. На крају септембра 2010. године хипотекарни кредити су износили 2,09 милијарди КМ.

Руководилац Секције за банкарство у Удружењу економиста СЊОТ Марко Ђого каже да је од 2008. године до данас дошло до пораста броја ненаплативих кредита, због чега су банке користиле низ мјера за наплату, а између осталог и хипотеке.

- Банке су заштићене тим инструментима и зато се нису нашле прве на удару кризе. Међутим, ако криза потраје и банке ће се наћи у проблему јер активирање хипотека не даје велике резултате, између осталог јер њихова вриједност у вријеме кризе знатно опада - нагласио је Ђого.

Он је истакао да је Удружење економиста још крајем 2009. године упозоравало на овај сценарио.

- Продужетак кризе само је допринио да се овај проблем боље види. Познато је да је у привреди ненаплативо око 20 одсто кредита, али чак и земље у окружењу су прогнозирале да ће расти ненаплативи кредити. Дакле, то је тренд у читавом региону. Мислим да ови подаци нису још увијек драматични, једноставно, дијелимо судбину свих земаља у региону - нагласио је Ђого.

Потраживања

Према подацима Aгенције за банкарство РС, у посљедње двије године доспјела потраживања имају тренд раста који се доводи у директну везу са неповољним условима пословања изазваним кризом, посебно у реалном сектору. На крају трећег квартала прошле године учешће доспјелих потраживања у укупним кредитима веће је за 0,38 одсто у односу на крај 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана