Aктивиране хипотеке вриједне 39,8 милиона КМ

Марина Чигоја
Aктивиране хипотеке вриједне 39,8 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Вриједност активираних хипотека по основу наплате потраживања у банкама у Републици Српској у прошлој години износила је 39,8 милиона марака, што је за десет милиона већи износ у односу на 2009. годину, подаци су Aгенције за банкарство РС.

- Према извјештајима банака, у току прошле године по основу наплате потраживања активиране су хипотеке у сектору правних лица у износу од 37,1 милион марака по 171 кредиту, те у сектору становништва у износу од 2,7 милиона марака по 53 кредита - истакли су у Aгенцији.

У 2009. години по основу наплате потраживања активиране су хипотеке у сектору правних лица у износу од 29,3 милиона марака по 117 кредита, те у сектору становништва у износу од 506.000 марака по 21 кредиту.

У Aгенцији истичу да је прошле у односу на 2009. годину повећана и укупна вриједност одобрених хипотекарних кредита.

- Укупан износ кредита који су осигурани хипотекама на некретнине на крају 2010. године износио је 2,2 милијарде марака, а на крају 2009. 1,9 милијарди марака - истичу у Aгенцији.

Руководилац за банкарске послове, едукацију и тренинг у Удружењу банака БиХ Самир Лачевић рекао је "Гласу Српске" да је евидентно да се утицај економске, али и политичке кризе у БиХ, у посљедњих годину или двије рефлектује на раст степена лоших кредита и активирањем инструмената за осигурање кредита.

- Губитак радних мјеста, неликвидност у привреди, све то доводи до тога да фирме и грађани долазе у ситуацију да не могу да сервисирају своје обавезе. Статистички гледано, не ради се о алармантном укупном износу активираних хипотека када се упореди са укупно одобреним хипотекарним кредитима, али оно на шта треба обратити пажњу и већ сада дјеловати је тренд који је негативан - истакао је Лачевић.

Предсједник Секције за банкарство у Удружењу економиста SWOT Aлександар Љубоја сматра да је повећање вриједности активираних хипотека одраз реалног стања у којем се налазимо.

- Предузећа слабије раде, људи губе посао и долазе у позицију да не могу да враћају кредите, па је самим тим и било очекивано да дође до активирања хипотека. То можемо очекивати и у идућем периоду. Ови показатељи говоре у прилог чињеници да би требало предузети још неке кораке како би се релаксирало враћање кредита и да се на тај начин покуша умањити број таквих случајева - нагласио је Љубоја.

Укупни кредити

Према подацима Aгенције за банкарство, укупни кредити у банкарском сектору РС прошле године износили су 3,95 милијарди КМ, што је за седам одсто више него 2009. године.

Укупна доспјела потраживања по кредитима износила су 342,8 милиона марака и порасла су за 127 одсто у односу на 2009.

- Учешће потраживања у укупним кредитима повећано је са 4,1 одсто на 8,7 одсто, док у укупним потраживањима највеће учешће имају потраживања од приватних предузећа и друштава 48 одсто и грађана 40 одсто - истичу у Aгенцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана