Aктиви забрањено да располаже фондовима

Марина Чигоја
Aктиви забрањено да располаже фондовима

БAЊAЛУКA - Комисија за хартије од вриједности Републике Српске забранила је Друштву за управљање инвестиционим фондовима "Aктива инвест" Бањалука располагање имовином "Aктива инвест фонда" и "ВБ фонда", због сумње у малверзације приликом обављања трансакција.

У Рјешењу Комисије, које је јуче објављено на Бањалучкој берзи,  наводи се да се забрана располагања имовином два фонда изриче привремено и да ће трајати до окончања ванредне контроле.

Комисија је, пише у Рјешењу, утврдила да су трансакције са акцијама ових фондова 14, 15. и 16. децембра 2010. године обављане између "Aктива фонда" и "ВБ фонда" као купаца и инвестиционог фонда "Western Balkan Investment Fund " из Подгорице као продавца, те да је у више наврата извршено подизање цијена акција "Aктива фонда" и "ВБ фонда".

- По тим вишим цијенама, акције "Aктива фонда" је куповао "ВБ фонд" и обрнуто. Увидом у власничку структуру ова два фонда утврђено је да је "Aктива фонда" и "ВБ фонда" отуђио све акције тих фондова, које је имао у свом власништву - наводи се у рјешењу Комисије.

Додаје се да "Western Balkan Investment" фондом управља " Western Balkan Capital" из Подгорице чији је један од оснивача Владимир Глишовић који посједује 2,37 одсто удјела у том друштву.

- Ово лице акционар је и друштва "Aктива инвест" са пет одсто акција са правом гласа, те је и члан управе тог друштва. С обзиром на то, постоје основане сумње да су ове трансакције договорене, односно да су лица која су давала налоге за куповину и продају знала да ће бити дат налог за куповину и продају тих акција од другог лица по цијени и броју који је исти или приближно исти. Сходно томе, Комисија је 24. децембра 2010. године донијела рјешење којим се одређује спровођење надзора приликом управљања фондовима "Aктива инвест фонд" и "ВБ фонд" - наводи се у рјешењу Комисије.

Директор "Aктива инвеста" Срђан Праштало каже да су у Рјешењу Комисије наведене бесмислице и да се ту ради о намјери дијела чланова Комисије, на челу са њеним предсједником Миодрагом Јандрићем, да се обезвриједе цијене акција "Aктива инвест фонда" и "ВБ фонда" и да се на тај начин створе услови одређеним интересним групама да по повољнијим цијенама покушају доћи до огромног капитала којим ова два фонда располажу.

- Овакве активности више не можемо назвати случајним, с обзиром на то да је друштво на чијем сам челу у протекле двије године било изложено абнормалној репресији и тортури од стране Комисије, чији су поједини чланови злоупотребљавали службена овлашћења, што им је и омогућено, јер их закон амнестира од било какве одговорности - казао је Праштало.

Јуче нисмо успјели да добијемо коментар од предсједника Комисије за хартије од вриједности РС Миодрага Јандрића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана