Aктива најављује тужбе

Марина Чигоја
Aктива најављује тужбе

БAЊAЛУКA - Друштво за управљање инвестиционим фондовима "Aктива инвест" поднијело је тужбу на рјешење Комисије за хартије од вриједности (КХОВ) РС, којим се "Aктиви" забрањује располагањем фондовима "Aктива инвест" и "ВБ".

Рекао је ово јуче на конференцији за новинаре у Бањалуци генерални директор "Aктива инвеста" Срђан Праштало и додао да је ово рјешење покушај реваншизма према "Aктиви", која је "јавно проговорила о нелегалностима у Комисији".

Предсједник КХОВ-а Миодраг Јандрић истакао је да Комисија ради у складу са законом.

- "Aктива" је у протеклом периоду обавила вишемилионске трансакције на тржиштима РС и Црне Горе и комисије за хартије од вриједности Српске и ЦГ воде контролу над тим трансакцијама. Већ сада, чињенице којима располажемо упућују на закључак да се у овим трансакцијама појављују повезана лица и с циљем заштите инвеститора превентивна мјера је да се заустави овај процес, док се не заврши контрола - истакао је Јандрић и додао да су надлежности Комисије јасно прописане законом, којим је предвиђено да Комисија има право да предузме ову мјеру.

Он је рекао да постоји још лица која се у случају "Aктиве" појављују као повезана.

Праштало је јуче најавио и кривичну пријаву против Јандрића, те чланова Комисије, који су гласали за ово рјешење, због наводне злоупотребе службеног положаја.

 - Против нас су донијели рјешење на које нису имали никакво законско право, јер се таква врста рјешења може донијети само у случају да надлежна институција утврди кршење закона. Закон о тржишту хартија од вриједности РС предвиђа да Комисија у најгорем случају може да покрене прекршајну или кривичну пријаву - казао је Праштало.

КХОВ РС забранила је 12. јануара "Aктиви инвесту" располагање имовином фондова којима располаже, због сумње да је било малверзација при обављању трансакција са Њестерн Балкан фондом из Подгорице, односно сумње да постоји сукоб интереса у случају Владимира Глишовића, који располаже акцијама у подгоричком и бањалучком фонду.

- Тачно је да је Глишовић члан УО "Aктиве" и сувласник пет одсто акција, док је у подгоричком друштву власник 2,3 одсто акција. Aли он нема никаквих могућности да утиче на креирање пословне политике. Закон експлицитно дефинише повезаност лица и ниједна од тих претпоставки у овом случају није испуњена. С друге стране, поставља се питање како је могуће да за такву ситуацију чланови Комисије исказују основ сумње, кад запослени у Комисији учествују са 4,3 одсто у брокерско-дилерском друштву и у друштву за управљање који су регистровани у РС, а над којим, та иста комисија врши контролу и надзор пословања - нагласио је Праштало.

Срђан Праштало је рекао да су јуче доставили допис Народној скупштини РС, који се састоји од 25 материјалних доказа о кршењу закона и Устава од стране Комисије. Јандрић каже Комисија наставља са радом, све док НСРС не именује нови састав Комисије и да ту нема ништа нелегално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана